“En Canal 9 va haver-hi censura, manipulació i pràctiques corruptes i mafioses en la cobertura de l’accident del metro”
Frederic Ferri, periodista de Canal 9 que treballava en el programa “Bon Dia Comunitat Valenciana” en el moment de l’accident del metro el 2006, que va provocar la mort de 43 persones i va causar ferides a 47 més, ha reconegut durant la seua compareixença en la comissió d’investigació en les Corts Valencianes que va viure aqueix 3 de juliol “com un espectador més”, perquè ja havia acabat la seua jornada laboral. “Vaig sentir vergonya de veure que no es connectava amb el lloc de l’accident, no es deixava treballar els professionals ni tampoc s’interrompien les sèries de moda o els programes de cantar de torn per a informar del que estava passant”, ha assegurat.
Les decisions de “què eixia, on i quan” les prenien “els directius en connivència amb Presidència de la Generalitat, hi havia directrius respecte d’això, i no sols en el tema del sinistre”, ha apuntat l’expresentador d’informatius de RTVV, i posa com a exemple el fet que abans que es diguera que l’accident era imprevisible, Canal 9 “ja ho deia”. Així, ha insistit que si algú volia estar informat, “havia d’informar-se en qualsevol mitjà, menys en la televisió valenciana”.
Ferri s’ha referit als que van defensar la professionalitat de la cobertura del succés, “tinc vergonya quan sent això, perquè va haver-hi censura, manipulació i pràctiques corruptes i mafioses en la cobertura del metro, que va ser nefasta”. “Cal tenir molta cara per a dir les coses que s’han dit ací”, ha relatat.
Respecte a Lluís Motes, exdirector d’informatius de RTVV, l’expresentador coincideix amb ell que no va haver-hi mala intenció, “era el sistema, un sistema viciat, muntat i controlat per la Generalitat Valenciana per a fer un ús partidista de la ràdio i televisió públiques”. I ha reconegut que va telefonar a Nuria Romeral, excap de premsa de Francisco Camps, per demanar-li disculpes si podia haver-li fet mal “personalment” després d’haver rebut una visita del seu marit.
“L’ambient en la redacció no era normal”
Ferri ha descrit l’ambient que es vivia en la televisió valenciana: “En Canal 9 no es diferenciava la informació de l’opinió i la redacció no era normal, perquè es feien xantatge i hi havia por que no et renovaren, de les pressions...). Així mateix, s’ha referit al fet que s’editaven les notícies ”per fer-li mal al Govern de Rodríguez Zapatero“, mentre que, ha relatat l’extreballador de RTVV, es va obviar una informació sobre un incendi en una residència de la tercera edat a la Comunitat Valenciana ”perquè hi havia una família amb interés que les residències funcionaren molt bé, i només hi va caldre una telefonada“.
A més, ha assegurat que hi havia un “control absolut” de tot el que passava en Canal 9, de manera que “no apareixia ni una sola notícia que poguera ser negativa per al partit que sostenia la Generalitat Valenciana (PP)”.
La visita del Papa, “un gran esdeveniment més”
Frederic Ferri també s’ha referit a la cobertura de la visita del Papa Benet XVI a València: “Havia de ser impecable”. I ha recordat les visites de l’alta jerarquia de l’Església Catòlica a la direcció de RTVV, a la huitena planta del Centre de Producció de Programes de Burjassot: “Hi havia una relació clara amb l’Arquebisbat de València perquè la informació resultara com finalment va resultar”. “La visita del Papa a València era un gran esdeveniment més per al Consell”, ha dit.