Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSC logra una concentración de poder inédita con el Govern de Illa
La España cabreada: el éxito del pesimismo y la política del miedo frente a los datos
OPINIÓN | Ana 'Roja' Quintana, por Antonio Maestre

La Confederació del Xúquer modifica les comportes de la presa de Beniarrés per a millorar la seguretat davant avingudes

Intervenció a les comportes de l'embassament de Beniarrés.

Toni Cuquerella

0

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), està duent a terme una adequació de les comportes de la presa de Beniarrés que permetrà duplicar el volum de desguàs pels sobreeixidors, arribant fins als 2.000 metres cúbics/segon, adaptant el disseny de la infraestructura a la nova normativa de seguretat de preses i embassaments. L'actuació compta amb un pressupost que frega el milió d'euros i està previst que la seua execució estiga llesta per al mes de setembre.

La presa es va acabar de construir en 1958 i es va recréixer en els anys 70 amb criteris que ara han quedat obsolets. “Les comportes actuals, que són de tipus 'taintor', es van dissenyar per a desguassar al voltant de 1.000 metres cúbics per segon si s'obrien totes alhora. Ara, tenim la capacitat de manejar més informació i les hipòtesis de càlcul d'avingudes ens diuen que aquests valors són insuficients”, explica el Cap del Servei Perifèric a Alacant, José Antón.

La solució triada per a millorar la seguretat de la infraestructura i augmentar el cabal de desguàs de la presa consisteix a modificar el disseny i funcionalitat dels braços de les comportes. “No es podien obrir més enllà dels cinc metres, perquè entropessaven amb les bigues del pont superior. Modificant aquest mecanisme d'obertura mitjançant un disseny mecànic hem aconseguit ampliar l'obertura de les comportes fins als sis metres i mig, la qual cosa augmentarà la capacitat de desguàs fins als 2.000 metres cúbics per segon”, comenta Antón.

A més de duplicar el cabal de desguàs de les comportes, els treballs que s'estan realitzant sobre els sobreeixidors de la presa permeten augmentar la garantia de seguretat de la infraestructura i tenen en compte una possible avaria d'una o diverses comportes durant un episodi d'avinguda. “Si una de les comportes falla i no es pot obrir, podem estar tranquils perquè l'aigua abocaria sobre ella, sense produir cap mal, gràcies al reforç que s'ha incorporat en la part superior de les comportes”, subratlla.

Cal recordar que, de manera paral·lela a aquests treballs d'adequació a la normativa de seguretat vigent, l'organisme està redactant un projecte integral per a la presa de Beniarrés que permetrà absorbir avingudes majors i incrementar la capacitat d'emmagatzematge de l'embassament.

Etiquetas
stats