Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

Paterna hissa la bandera republicana i il·lumina amb els seus colors a l'ajuntament

La bandera republicana oneja a Paterna.

Europa Press

0

L'Ajuntament de Paterna, amb motiu del Dia de la República, ha hissat la bandera tricolor, ha il·luminat la façana de la casa consistorial dels seus mateixos colors i ha anunciat que instal·larà una escultura del 'enterrador de Paterna', Leoncio Badía, conegut per evitar que les restes de Peset Aleixandre acabaren en una fossa comuna i rescatar objectes dels represaliats per a donar-li'ls als seus sers estimats.

Paterna ha hissat la bandera tricolor en la plaça de la República de la ciutat i ha il·luminat la façana de l'Ajuntament dels seus colors, que també engalanen aquest dimecres la jardineria del cementeri municipal, amb plantes roges, grogues i morades, com és habitual en aquesta data en el municipi valencià.

L'alcalde, Juan Antonio Sagredo, ha desitjat un “feliç 14 d'abril” en les seues xarxes socials i ha recordat que “fa 90 anys es va proclamar la II República d'Espanya... en les urnes”, “un model d'estat basat per primera vegada en l'educació i la ciència que tenia com a objectiu el progrés i molt especialment l'alfabetització del poble”, ha ressaltat.

Així mateix, ha anunciat que rendirà tribut, a títol pòstum, a “la valentia i la humanitat” del conegut com a 'enterrador de Paterna' Leoncio Badía amb una escultura dissenyada per l'artista valencià Nassio Bayarri.

Sagredo s'ha reunit aquest dimecres amb el conegut escultor i la filla de l'enterrador, Maruja Badía, per a abordar els detalls del monuments, segons ha informat el consistori en un comunicat.

“Va intentar sembrar l'esperança”

Paterna hissa la bandera republicana, s'il·lumina amb els seus colors i anuncia una escultura de Leoncio Badía

Durant la trobada, l'alcalde ha destacat que “aquesta escultura és un reconeixement al coratge i sensibilitat de Leoncio, que a través de retallades de tela, missatges en botelles, botons i flocs de pèl, va intentar sembrar esperança en les ferides obertes en moltes famílies perquè pogueren tancar-se en un futur i dignificar així la seua memòria”.

Leoncio Badía, guardonat a títol pòstum amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en 2019, va treballar des de 1939 fins a 1945 com a enterrador en el cementeri municipal de Paterna donant sepultura a centenars de republicans afusellats pel franquisme en els anys de major repressió durant la postguerra.

“Testimoni directe de l'horror d'aqueixa època i del dolor, l'angoixa i el sofriment dels familiars dels afusellats, l'enterrador va arriscar la seua vida recollint objectes personals dels republicans executats, des de trossos de roba fins a botons o flocs de pèl, per a entregar-li'ls als seus sers estimats i ajudar-los en la seua identificació”, ha recordat l'Ajuntament.

La labor de Leoncio va permetre que Juan Peset Aliexandre no fóra depositat en una fossa comuna i la seua família poguera enterrar-ho en el cementeri de València. En la reunió, la filla de Leoncio ha fet lliurament a Nassio de diverses fotografies del seu pare perquè servisquen d'inspiració a l'artista, que ha anunciat que es posarà a treballar des de hui mateix en l'esbós d'una obra que, segons ha indicat ell mateix, li fa especial il·lusió.

Etiquetas
stats