Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La policia investiga si els agressors ultres del 9 d’Octubre a València van actuar com a grup criminal

Ultres rebenten la manifestació nacionalista del 9 d’Octubre a València. 

Sergi Pitarch

València —

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València continua amb la investigació oberta per les agressions de grups ultres als assistents a una manifestació pel valencià el 9 d’Octubre de 2017 i en què hi ha 18 imputats. El jutge, a petició de la Fiscalia de Delictes d’Odi, ha sol·licitat una diligència clau que podria agreujar els delictes d’odi i faltes que s’investiguen. El magistrat ha ordenat a la brigada d’intel·ligència de la policia nacional que faça un informe per a conéixer si els investigats van actuar com un grup criminal.

L’informe es coneix com a pericial d’intel·ligència i pretén indagar si les persones detingudes i imputades i el centenar de persones que van acudir a rebentar la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre ho van fer de manera premeditada i concertada, segons han explicat fonts jurídiques. La investigació policial la va sol·licitar la fiscal de Delictes d’Odi Carmen Andreu al final del mes d’abril d’enguany. Haurà de ser la nova fiscal Susana Gisbert qui analitze el resultat de l’informe de la brigada d’intel·ligència que està en marxa.

La policia nacional indagarà sobre aquest nou delicte, pertinença a grup criminal, analitzant si al voltant dels imputats o dels col·lectius a què pertanyen hi ha grups d’extrema dreta o feixistes organitzats. Com ha contat eldiario.es, uns quants dels imputats pertanyen als ultres Yomus del València CF, amb nombrosos antecedents de violència en el futbol, però també vinculada a la ultradreta. Uns altres dels detinguts, de la seua banda, formen part de Defenem Valencia, i uns altres estan vinculats al món faller més reaccionari.

L’informe pericial d’intel·ligència ha d’indagar també en la convocatòria il·legal de la contramanifestació. La policia ha d’incloure en l’informe com es va organitzar més d’un centenar de persones perquè acudiren a la plaça de Sant Agustí a intentar evitar que arrancara la manifestació convocada i comunicada. Com es van utilitzar les xarxes socials, alguns mitjans de comunicació –ràdios falleres– o missatgeria instantània coordinada per a aqueixa convocatòria. Perquè no és el mateix a ulls de la justícia una contramanifestació espontània que una d’organitzada. I és per ací on va la investigació sobre si aquell 9 d’Octubre va operar un grup criminal.

La pertinença a grup criminal –a organització és un delicte molt més greu– comporta penes d’1 i cinc anys de presó, segons la gravetat de les accions que es cometen. A més, pot suposar un agreujant a altres faltes penals comeses.

De la seua banda, les declaracions dels 18 imputats estan pràcticament acabades i falta que comparega l’últim dels citats. La setmana passada va declarar davant el jutge un membre de Defenem Valencia, que va estar assistit pel lletrat Juan García Sentandreu. Salvador es va reconéixer en els vídeos i les fotografies que li van mostrar. En un d’ells va acceptar davant el magistrat que va dir i va escenificar el signe de “et tallaré el coll” als manifestants.

Etiquetas
stats