Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Joan Ribó: “Els temps d’‘això ho mane jo’ han passat a la història”

L’alcalde de València, Joan Ribó, durant la intervenció en el Club de Encuentro Manuel Broseta

Moisés Pérez

València —

Reivindicar la gestió present i planificar el futur, però sense oblidar l’herència passada que comporta un llast per a aquests objectius, especialment per no caure en els mateixos errors. L’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ha intervingut en el Club de Encuentro Manuel Broseta. I allà, a tall de punts marcats i amb aquestes premisses, ha ressaltat tot allò que s’ha fet per a trencar els lligams amb la seua antecessora i ha esbossat pinzellades de la seua estratègia econòmica per a fonamentar el tomb social que pregona.

“Els temps d’‘això ho mane jo’ han passat feliçment a la història”, ha proclamat, mentre enumerava els canvis empresos pel tripartit que lidera per a buscar la participació veïnal, com ara l’obertura de les juntes municipals de districte o les inversions participatives. “La gestió passada es basava en l’allunyament respecte de la ciutadania. És més, es caracteritzava per una afició pel luxe i per les coses sumptuoses”, ha denunciat. Per evitar les ombres que han planejat sobre l’Ajuntament, ha apuntat una solució que continua sense tirar avant: “Les parets han de ser de vidre”.

De fet, la crítica a l’“espasa de Dàmocles que comporta l’herència de Barberá” ha estat recurrent. “Per posar una xifra. Pel que fa al consoci de la Marina, pagarem 600.000 euros que l’exalcaldessa es va comprometre a pagar i que mai no va pressupostar”, ha afirmat. “És una herència que ens limitarà i ens condicionarà, però no ens pararà en la nostra aposta per la ciutat”, ha engegat, després de reconéixer les dificultats pressupostàries.

No obstant això, de la seua intervenció ha destacat el vessant econòmic. “Em sembla una barbaritat destinar la major part dels recursos a pagar el deute dels bancs”, ha defensat i, tot seguit, ha justificat el tomb tributari en les ordenances fiscals. “Ingressarem 12 milions d’euros més i ho farem fent pagar qui més té”, s’ha vanagloriat.

“Som la tercera ciutat de l’Estat, però no es reflecteix en els pressupostos”, ha denunciat, mentre demanava una millora del finançament per a València. “Semblen una broma de mal gust, els diners que rep l’IVAM”, ha comentat, per comparació amb el que perceben altres contenidors culturals de ciutats més menudes que la capital del Túria. “La col·laboració entre els diferents municipis és imprescindible”, ha expressat fent l’ullet per a demanar el contracte programa de transport i destacant els primers passos per a crear una autoritat única de transport metropolitana.

La rehabilitació d’habitatges, l’economia verda, la indústria agroalimentària, l’horta o l’aposta per la innovació han estat les receptes que Ribó ha proposat per a lluitar contra la desocupació. “Sense innovació no hi ha futur”, ha afirmat i, tot seguit, ha qüestionat i ha criticat “la desocupació que genera” el model comercial de grans superfícies: “Sense comerç local, els barris es converteixen en ciutats dormitori”. “La llibertat d’horaris es va aprovar de manera arbitrària. Ho diuen els tribunals”, ha remarcat.

Ribó no ha desaprofitat l’oportunitat per a ressaltar el tomb social que proclama el seu govern. Això sí, tocant el punt feble de l’herència que li han deixat. “Si comparem València amb Saragossa, que té menys població, té més habitatges socials que nosaltres”, ha assenyalat i, tot seguit, s’ha enorgullit de l’augment de la partida en educació. “La nostra llengua és un patrimoni incalculable, no una peça de museu”, ha defensat.

“València és solidària, encara que alguns no ens deixen”, ha indicat en referència al Govern central, que no ha deixat noliejar un vaixell per a portar refugiats sirians. Ho ha dit anomenat la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, present a la sala, juntament amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i bona part de l’equip de govern municipal. 

Etiquetas
stats