Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Acadèmia elogia el Consell per utilitzar més el valencià que el govern del PP

Josep Palomero, vicepresident de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, a les Corts Valencianes.

Voro Maroto

València —

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la institució encarregada de fixar les regles i de defensar el valencià, ha lloat l’augment de l’ús de la llengua pròpia del nou govern valencià, ha lamentat el poc impuls de la llengua des de l’Església catòlica i s’ha felicitat per la derogació de la Llei de senyals d’identitat, una norma “estrafolària i supèrflua”.

L’AVL, representada pel vicepresident, Josep Palomero, ha presentat aquest dilluns la memòria anual corresponent a les Corts Valencianes. Palomero, preguntat per la salut del valencià, ha assegurat que queden moltes coses per fer. D’entrada, ha elogiat l’increment de l’ús de la llengua, encara que és millorable, per l’actual Consell (format pel PSPV-PSOE i per Compromís) respecte de l’anterior (PP). “Aquest és l’espill que mira la societat”.

Quant a l’aspecte positiu, Palomero també s’ha felicitat per l’abolició de la Llei de senyals d’identitat i ha subratllat la independència del Parlament autonòmic per a “prendre les decisions que li semblen bé”. Aquesta norma, aprovada per la majoria del PP al final de la legislatura passada, diferenciava radicalment la llengua valenciana de la catalana, sense atendre criteris científics.

L’AVL, al seu dia, ja va mostrar l’oposició a la llei: “Qualsevol aplicació o interpretació de la Llei de senyals que no respecte les resolucions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en matèria de llengua vulneraria el bloc constitucional en què s’insereix la norma bàsica, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i la llei de majoria qualificada que regula la nostra institució estatutària”. Palomero s’ha limitat a dir que la llei era “innecessària, estrafolària i supèrflua”.

2014, l’any del DNV

La memòria del 2014 de l’AVL destaca diversos acords amb les universitats, els pronunciaments contra el tancament de Ràdio Televisió Valenciana –que va tenir lloc el novembre del 2013–, la promoció del teatre en valencià en col·laboració amb la Generalitat o el llançament del Diccionari normatiu valencià. L’acadèmia ressalta l’èxit de l’obra amb una dada: durant els 11 primers mesos de vida (del febrer al desembre) la web del DNV va tenir 2.400.000 visites.

Etiquetas
stats