Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

La major part dels treballadors de plataformes digitals estan per davall del salari mínim, segons un estudi de la Universitat de València

Un hombre abre la aplicación de transporte Uber, en una fotografía de archivo.. EFE/ Sascha Steinbach

Laura Martínez

0

La majoria de les persones que treballen a través de plataformes digitals perceben una quantitat inferior a la del salari mínim interprofessional. Un estudi de la Universitat de València, fet a petició del servei autonòmic d’ocupació Labora, apunta que més de la meitat d’aquests treballadors no van arribar a l’SMI el 2022, descomptant els costos de la faena a la remuneració rebuda per hora.

L’informe sobre plataformes digitals, fet per segon any pels professors Adrián Todolí i José María Peiró, presentat pel secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, es refereix a les persones que hagen treballat a través de plataformes digitals almenys una vegada al mes, tant si la faena és digital com presencial. L’anàlisi delimita la definició a les empreses en línia, sense oficines en què fer la faena, que permeten trobar faena o tasques a través de pàgines web o aplicacions mòbils, i que cobren al client per pagar a qui fa la faena. Entre els exemples, esmenta empreses com Uber, Glovo, Upwork, Freelancer, Fiver o TaskRabbit, les que connecten demandants amb oferents d’ocupació per a qüestions molt concretes, des del menjar a domicili fins a serveis de muntatge de mobles o neteja.

El perfil d’aquesta mena de treballadors és jove, d’àrea urbana, almenys amb una persona dependent econòmicament d’ells, de nivell socioeconòmic mitjà-alt, amb estudis superiors, de faena qualificada, amb estatus laboral d’autònom predominantment i que treballa en plataformes amb una dedicació secundària. L’informe apunta que la pandèmia ha incrementat l’accés a aquests serveis: més de dos de cada cinc treballadors actuals a través de plataformes van començar aquesta situació a partir de març del 2020.

L’informe apunta diverses pràctiques qüestionables per les plataformes. Observa “indicis d’infraremuneració, horaris i jornades poc desitjables, així com l’exclusivitat amb la plataforma de treball, l’existència d’hores d’espera no remunerades i la pràctica de pagar per treballar”.

Sobre el salari, prop del 50% dels treballadors sostenen que perceben menys de 8 euros (després de restar les despeses) per hora de faena. “És ressenyable el baix percentatge de persones ben remunerades, i és que solament el 3% dels treballadors de plataformes obtenen més de 20 euros l’hora de faena”, apunta el document, que incideix en la bretxa salarial d’aquesta modalitat d’ocupació: mentre que els homes que perceben menys de l’SMI són el 45,4%, en el cas de les dones s’arriba al 57,7%. Aquesta infraremuneració és especialment cridanera en el sector del transport, en què el 71,4% estan per davall de l’SMI.

Entre les males condicions de treball, l’informe destaca el nivell de risc a què s’exposen els empleats i constata “un augment generalitzat dels factors de risc associats a les plataformes digitals”, entre aquests, esmenta l’assetjament sexual, l’aparició de problemes de salut, els accidents i la falta d’assistència per part de les plataformes en situacions d’emergència, a més de l’exposició a atacs físics.

Teletreball i dret a la desconnexió

El secretari autonòmic també ha presentat les conclusions de l’estudi sobre teletreball, coordinat pel mateix equip, que assenyala que un 29,5% de les persones enquestades teletreballen. Extrapolant les dades, això implica que quasi un milió de persones a la Comunitat Valenciana teletreballen i més del 90% ho fan des del seu domicili.

L’estudi apunta la necessitat d’instaurar protocols per garantir el dret a la desconnexió digital, inexistent en el 60% dels casos registrats. En aquest sentit, més del 56% dels enquestats han manifestat que han rebut correus fora de l’horari de faena, un 35,2% han rebut telefonades i quasi un 40%, missatges de text o d’àudio –a través d’aplicacions de missatgeria instantània– fora de la seua jornada de treball.

A més, l’anàlisi global dels diferents riscos psicosocials mostra que els més freqüents se situen en el bloc de tasques i activitats del treball, en el corresponent a les relacions interpersonals i socials i en el de la conciliació. Les activitats directament afectades són les del sector científic, tècnic, educatiu i el d’informació i telecomunicacions.

Etiquetas
stats