Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El canvi climàtic ja és un fet: 20 dies més d’estiu i 1,2 graus més de calor al territori valencià

Els efectes d'un temporal a València

Carlos Navarro Castelló

València —

0

“El canvi climàtic no és com acostar-se a l’estació de l’AVE i veure arribar el tren, perquè ja està ací”.

D’aquesta manera tan gràfica ha resolt José Ángel Núñez, cap de Climatologia de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana, qualsevol mena de dubte sobre l’existència del fenomen del canvi climàtic.

Núñez va participar dimarts en les Jornades sobre Fenòmens Meteorològics Extrems al Mediterrani celebrades al rectorat de la Universitat de València amb altres experts com l’ex-delegat territorial de l’Aemet a les Balears, Agustí Jansà, el director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina.

El responsable de Climatologia al territori valencià va assegurar que “és una evidència que la temperatura va apujant a causa del calfament global”.

En concret, va explicar que van començar a recollir estadístiques des de l’any 1960, agrupant les dades cada 20 anys, i en aqueixos tres períodes de 20 anys s’ha calculat un augment de temperatura de 1,2 graus a l’estiu, un canvi bastant important; a l’hivern és una mica menys, però s’ha vist en altres punts del planeta que l’augment de temperatura es produeix més a l’estiu i això és coherent amb el que s’ha observat a la mar, és a dir, quan més transferència de calor es produeix entre atmosfera i mar és a l’estiu i aqueix calfament de la mar semblant al de l’aire està molt relacionat“.

Núñez va afirmar que la temperatura mitjana a l’estiu al territori valencià ha apujat de 23,3 graus en els anys 60-70 als 24,5 graus actuals. A més, va revelar que en els últims 20 anys l’estiu tèrmic comença dues setmanes abans i acaba cinc dies després del que marca el calendari.

Sobre aquest tema, va assegurar que “els efectes del canvi climàtic estan produint-se des de fa anys, fins i tot dècades, el que passa és que són fenòmens difícils de percebre pel cos humà, és a dir, qualsevol ciutadà no és capaç de percebre com van variant els patrons de temperatura, de precipitació”.

Sobre les conseqüències d’aquests canvis, va comentar que “és indubtable que han augmentat les temperatures, les freqüències de les onades de calor fora de temporada, i no és tan clar que estiguen canviant els patrons de pluges torrencials, encara que hi ha indicis que aquestes precipitacions torrencials cada vegada són menys freqüents, però, quan es produeixen, són més intenses”.

Etiquetas
stats