Compromís ajorna el debat sobre el seu futur per fer campanya amb Podem
Compromís ha tancat provisionalment tots els seus debats interns per centrar-se en la campanya electoral del 20 de desembre, on la coalició valencianista competirà juntament Podem sota el nom “Compromís-Podemos. És el moment”. Aquest divendres, Enric Morera, secretari general del Bloc, el partit amb més militants de la marca, i Mònica Oltra, d’Iniciativa, juntament amb altres dirigents de la coalició, han donat públicament suport a la candidatura de Joan Baldoví.
Baldoví, diputat en la legislatura actual, serà el cap de cartell de Compromís-Podemos com a número 1 per València, “hem esperat 30 anys, però cal que entrem en el Congrés amb un grup valencià propi per posar el problema valencià damunt la taula, i ho farem amb força i amb aliats”.
“És fonamental que Compromís siga decisiu en les eleccions generals i en el canvi polític que s’acosta”, ha apuntat Oltra, mentre que Morera ha destacat la necessitat de treballar des dels governs i des de les institucions.
Un pacte tancat en l’últim minut
L’aliança amb Podem, tancada unes hores abans del límit per a presentar candidatures, ha generat malestar en una part de Compromís, un partit compost per tres formacions (el Bloc, Iniciativa, VerdsEquo) i els militants independents de Gent de Compromís. Aquests i la militància del Bloc van votar en referèndum contra el pacte amb la delegació valenciana de Pablo Iglesias. Aquesta aliança finalment va eixir endavant després d’una decisió de la direcció reforçada de Compromís –el Consell General–, que va autoritzar la constitució d’una oferta electoral progressista que incloguera Podem i altres forces progressistes. La negativa d’Esquerra Unida a integrar-s’hi va frustrar aquesta plataforma àmplia.
Aquest desenllaç ha provocat un moviment de protesta en el Bloc, un partit fundat el 1997 per diverses forces nacionalistes que ha anat modulant el seu missatge fins a presentar-se com una força valencianista, progressista i ecologista. Els crítics, entre els quals hi ha eurodiputats (Jordi Sebastià), diputats autonòmics i alcaldes, critiquen la “falta de democràcia” i la “vulneració de la voluntat de les bases” en el procés que ha desembocat en l’aliança amb Podem.
Crisi en el Bloc
Per això, demanen que una gestora assumisca la direcció del Bloc i convoque un congrés extraordinari que, al seu torn, seria el preludi d’un congrés constituent de Compromís. La coalició ara funciona com una suma on els partits que la componen tenen autonomia. L’objectiu seria crear una organització unitària on se superen “les actuals carències de democràcia i representativitat”.
Moltes veus de les distintes potes de Compromís demanen la superació de l’estructura actual, que provoca debats interminables a l’hora de dissenyar les primàries, pactar aliances o elegir càrrecs. No obstant això, els crítics del Bloc sembla que estan en minoria a l’hora d’accelerar aquests canvis eventuals en la coalició. El dimecres l’executiva del partit va votar en contra de convocar un congrés extraordinari a pesar de la dimissió de sis membres. La crisi del Bloc, producte del funcionament tan complex de Compromís, sembla tancada.
Tancament de files al voltant de Baldoví
És més, els crítics del Bloc tanquen files amb la resta de l’organització. A pesar del seu descontent, treballaran sense fissures perquè Compromís i Podem aconseguisquen el millor resultat electoral possible en les generals del desembre. “Joan Baldoví és el nostre candidat i ens mobilitzarem per aconseguir el millor resultat possible. No estem contra el pacte amb Podem, sinó contra l’adulteració de la voluntat de les bases de Compromís que ha fet una minoria”, la cúpula del partit.
En aquest mateix sentit s’expressava Baldoví, que reconeixia que el pacte ha estat complicat, “com tots”, amb veus crítiques. No obstant això, apuntava el ja candidat que “s’ha acabat tot, les diferències s’aparquen per a treballar tots junts amb vista a assolir l’objectiu de tenir, almenys, els cinc diputats que permetrien la formació de grup parlamentari propi en el Congrés”.
Amb això s’ajorna la crisi fins després de les eleccions, “després del 20 de desembre hem de replantejar-nos moltes coses, parlar molt i escoltar molt per continuar fent passos endavant en el projecte de Compromís”, sentenciava Baldoví, que ha descartat que hi haja “clavills” en la coalició a pesar de les dimissions, “si no és així, no em donarien suport. Tenim un objectiu comú més important que els interessos individuals”.