Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Inspecció General investiga la fallada de seguretat en els arxius de 120.000 aturats del Servei Estatal d’Ocupació a València

Una oficina del SEPE.

Sergi Pitarch

València —

0

La Delegació de Protecció de Dades de la Inspecció General de Serveis ha obert una “investigació rigorosa” sobre l’“incident molt crític” de seguretat en el sistema informàtic intern del Servei Estatal d’Ocupació (SEPE, pel nom en castellà) de València que va revelar eldiario.es. L’òrgan intern fiscalitzador ha comunicat a diversos empleats que continua recaptant informació i que, quan acabe les perquisicions, “actuarà en conseqüència”, segons la informació a què ha tingut accés aquest diari.

La Inspecció General de Serveis indaga en la creació de fins a 83 aplicacions paral·leles a les oficials per al treball dels funcionaris i que haurien posat en risc la privadesa dels 120.000 expedients d’aturats que gestiona en l’actualitat la delegació del SEPE a València. L’actual direcció valenciana liderada per José Beneyto Calatayud a instàncies del director general del SEPE va iniciar un procés de desconnexió dels instruments informàtics pirata creats per l’equip de la seua predecessora i va començar la “migració” de les dades al sistema central, d’on mai havien d’haver eixit, segons l’actual Llei de protecció de dades.

En dues circulars, el mateix Beneyto va alertar de la gravetat de la situació en qualificar-lo d’“incident molt crític” però, de moment, no ha volgut iniciar cap acció contra la directora anterior, María Eugenia Vives, ni els informàtics que van col·laborar en el muntatge d’una intranet paral·lela a l’oficial. De fet, va assegurar que aquesta pràctica “era més o menys tolerada” per la direcció central, que ara critica que aquest tipus d’activitats haurien posat en risc les dades emmagatzemades en els arxius informàtics de la delegació de València.

Aquest diari ha intentat unes quantes vegades recaptar l’opinió de l’actual director del SEPE de València sobre les noves revelacions i la investigació de la Inspecció General de Serveis i no ha rebut resposta. Sí que ho va fer la primera vegada, quan se li va preguntar sobre la circular interna que va reconéixer la bretxa de seguretat.

De la seua banda, els empleats també han iniciat una campanya de denúncies internes contra la fallada de seguretat. En concret s’han remés cartes al director general del SEPE, Gerardo Gutiérrez Ardoy, i a la sotsdirectora general de Recursos i Organització, Victoria Sánchez Sánchez. També a la delegació de València.

En aquestes denúncies s’explica que, segons “les gravíssimes notícies que han aparegut fa poc en el periòdic eldiario.es i en què consten indicis fundats d’il·legalitats comeses”, es podrien haver vulnerat els reglaments de la UE de protecció de dades del 2016, la Llei de protecció de dades d’Espanya del 2018, el Reial decret que regula l’esquema nacional de seguretat en l’àmbit de l’administració electrònica del 2010 i l’ordre que aprova la política de seguretat dels sistemes d’informació del SEPE.

Segons aquest escrit, i pel que es coneix fins hui, podria haver-hi hagut “violacions massives i gravíssimes bretxes de seguretat en les dades privades i protegides de centenars de milers d’usuaris, mitjançant la utilització de programes il·legals a partir de dades extretes il·legalment de les bases de dades oficials”.

Per això, proposen aquests empleats públics en les seues cartes dirigides a la direcció que es trasllade a la Fiscalia i a l’Agència de Protecció de Dades perquè investiguen “la possible comissió de delictes tipificats en el Codi Penal que s’hagen pogut haver comés” i s’aplique si fora preceptiu el reglament de règim disciplinari als funcionaris i alts càrrecs que van participar en la creació de sistema paral·lel que ha posat en risc els expedients d’aturats.

Etiquetas
stats