El PP vota en contra de crear una agència contra el frau i la corrupció
Llum verd per a l’Agència de lluita contra el frau i la corrupció. Tots els grups parlamentaris, llevat del PP, han donat suport a la iniciativa de Podem, que fa un any que es treballa en el parlament valencià.
El text original s’ha esmenat amb més de 100 propostes dels grups parlamentaris, a més de les aportacions ciutadanes, i ha arribat finalment a aquest model. Una Agència que dependrà de les Corts –del legislatiu, no de l’executiu–, que podrà imposar sancions de fins 400.000 euros per no protegir el denunciant, filtrar informació de la investigació o no col·laborar comunicant les conductes fraudulentes.
L’Agència està dotada amb un milió i mig d’euros en el pressupost de la Generalitat, que s’aprovarà la setmana que ve. Amb això, es dotarà l’ens d’un espai físic en què situar-se –es pensa que puga ser un edifici públic situat al costat dels Corts–, així com també del personal necessari.
Després de l’aprovació de la llei, s’obri en comissió el procés de compareixences dels candidats a dirigir aquesta entitat, amb un mandat de set anys. El director, segons la llei, tindrà la condició d’autoritat pública i rang de director general de la Generalitat. Serà proposat i votat per les Corts amb majoria de tres cinquens i haurà de tenir títol universitari i més de 10 anys d’experiència relacionada amb l’activitat de l’agència. Amb tot, la previsió dels representants de Podem és que l’organisme vigilant estiga preparat per a funcionar entre el primer i el segon trimestre de l’any que ve.
L’escenografia del PP
Durant el debat de la llei els grups polítics han fet nombroses al·lusions a la corrupció vinculada al PP i als seus governs. La portaveu de Podem, Fabiola Meco, que ha defensat la iniciativa, ha criticat que la Comunitat, en legislatures passades, “ha estat liderant el rànquing de la corrupció”, perquè “els mecanismes de control” eren “summament insuficients”.
En la mateixa línia, unint “corrupció” i “PP”, s’han expressat la resta dels portaveus, que han enumerat casos com Brugal, Valmor, Gürtel, Avialsa, Fitur, Canal 9, Taula, Púnica... Una cosa que ha molestat la bancada popular. No obstant això, el seu portaveu Luis Santamaría, s’havia guardat un as en la mànega. Durant el seu torn d’intervenció, el popular ha desplegat una sèrie de titulars de premsa i fotografies de líders del PSOE i de Podem, que retreien casos com el de Ramón Espinar i la compravenda del seu pis, fins i tot parlant de “colp d’estat” en les files del PSOE arran de la dimissió forçada de Pedro Sánchez. Entre ells, els expresidents d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, condemnat pel cas dels ERO; o representants de Podem com Rita Maestre, Javier Barbero o un senador per Lanzarote “condemnat per tràfic de drogues”.
El ‘popular’ també ha criticat el règim sancionador, ja que s’ha preguntat “quin tipus de conducta podrà investigar si no estan tipificades”. A més, els populars s’han referit a l’agència com “la Gestapo”, el “govern d’Erich Honecker”, i un organisme que és “el súmmum de l’absurd”. El PP ha rebutjat la majoria dels articles de la llei i, finalment, ha votat en contra de tota la proposta.