Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Al•legat a Sòcrates

L’actor Josep Maria Pou interpretant el filòsof Sòcrates

Moisés Pérez

València —

En la democràcia atenesa no era or tot el que lluïa. La corrupció no era aliena a la versió del sistema democràtic imperant i el paper de la religió negava tots els camps de la societat, esquerdes que persistien en el sistema perquè ningú no s’atrevia a criticar-les. I qui ho feia, era desterrat o condemnat a mort.

La situació la va viure en primera persona el filòsof grec Sòcrates. Ara, sota el guiatge de l’actor Josep Maria Pou i del director Mario Gas, volen reviure a través de l’obra Sócrates, juicio y muerte de un ciudadano el patiment del pensador. I, a més, reivindicar el valor que va tenir en denunciar la corrupció i alertar del paper supersticiós i manipulador que exercia la religió oficial en l’Atenes de fa 2.500 anys.

Interpretada al Teatre Olympia del 12 al 15 de novembre, l’obra mira de ressaltar l’actitud “honesta, sincera i estoica” del mestre de Plató, en paraules de Pou, que es posa a la seua pell durant la funció. “És increïble la serenitat que mostra quan se li està a punt de robar la vida”, destaca l’actor en el vídeo promocional del personatge. “És un home íntegre que, fins i tot havent pogut fugir de la ciutat, compleix la sentència per fer veure com s’han de fer les coses correctament”, afig el director.

Una reivindicació del personatge que s’enfronta també a les raons per les quals llavors se’l va obligar a morir fent-lo ingerir cicuta: menysprear els déus i corrompre la joventut. “Es tracta d’aprofitar els últims dies de Sòcrates per a fer reflexionar sobre l’ètica, la moral i, fins i tot, la mateixa democràcia”, indica Gas.

“Les llibertats són xafades pels portaveus intransigents d’un mal anomenat sistema democràtic”, critica amb vehemència Pou fent de Sòcrates. És la mostra que la seua reflexió per mitjà del teatre troba encara actualment llaços que la fan necessària. Un al·legat a la figura “íntegra” de Sòcrates.

Etiquetas
stats