Sanitat i Igualtat intensifiquen el control sobre les 334 residències d’ancians valencianes per haver detectat coronavirus en 24 centres
El coronavirus és una patologia que s’acarnissa amb les persones majors i els casos en les residències han augmentat l’alarma per als familiars i els treballadors. Segons les últimes dades desglossades per edat facilitades per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, el 33% dels positius detectats tenen entre 60 i 80 anys i el 14% dels positius tenen més de 80 anys.
En les residències de la Comunitat Valenciana han donat positiu en les proves 103 usuaris i 53 treballadors de 24 centres, encara que es manté 196 empleats més en quarantena preventiva. Amb les dades facilitades durant el matí del 23 de març, són 30 les persones mortes residents en centres de la tercera edat. 21 de les víctimes residien en el centre de majors d’Alcoi, dos en el de la Vila Joiosa, una en la de Morella i sis en la de Torrent. Sobre aquesta última, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha valorat que des que es va intervindre per Sanitat no hi ha hagut més defuncions, per la qual cosa ha destacat que s’haja pogut “frenar” la situació.
La xifra d’ancians afectats resulta alarmant si es veu la dada aïllada. En conjunt, a la Comunitat Valenciana hi ha 334 residències per a persones majors, la qual cosa suposa al voltant de 27.429 places. D’aquests centres, només dos han sigut intervinguts, tots dos de titularitat privada, i la resta dels centres estan sota vigilància.
Del total de places, 5.681 corresponen a centres públics, 8.236 estan subvencionades amb fons públics en centres privats i 13.512 són de titularitat privada al complet. Una part de les places en residències privades es paguen a través d’ajudes a les persones que sol·liciten la plaça, com en el cas de la prestació per dependència, atesa l’alta demanda.
El 18 de març passat la Generalitat Valenciana va acordar que les residències de majors en què es detectara un focus passarien a estar tutelades per l’Administració pública. “Tenint en compte que es tracta de persones amb més vulnerabilitat i que aquests centres constitueixen espais de convivència i de contacte estret, es fa necessari extremar les precaucions i adoptar totes les mesures que siguen oportunes i necessàries amb la finalitat de frenar o pal·liar el risc de contagi o de transmissió i de proporcionar el tractament sanitari adequat”, diu la resolució.
La intervenció sanitària es du a terme de manera “gradual, en funció de l’estat de la situació en cadascuna de les residències”, assenyala la resolució esmentada, una decisió que es prendrà en cada departament, sempre en funció dels casos. Abans d’intervindre la gestió, Sanitat va ordenar la inspecció de totes per assegurar que compleixen les mesures de prevenció. Les residències més afectades se situen en les localitats de Torrent, Alcoi, Morella, la Vila Joiosa i Torrevella, encara que només les dues primeres estan intervingudes, per tal com han registrat el nombre més alt de casos.
Un dels focus principals a la Comunitat Valenciana és una residència d’ancians d’Alcoi. Aquest centre, amb les últimes dades actualitzades, registra 21 morts amb coronavirus; una xifra important tant per la proporció que suposa entre els morts en residències (30 persones) com en relació amb les víctimes de la província d’Alacant (50 persones). El centre, de titularitat privada, va ser intervingut per la Conselleria de Sanitat, els equips humans de la qual “estan fent-se càrrec de la residència”.
Inspeccions en els centres
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va indicar en la roda de premsa de dilluns que el seu departament investiga el focus en aquest centre i, en principi, “es va detectar de fora”. Atés el nombre tan elevat de casos en residències, la Generalitat Valenciana ha enviat inspectors a esbrinar si hi ha algun factor que no està tenint-se en compte. “La vicepresidenta [i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra], està fent seguiment de les residències per a supervisar la situació” d’aquests centres, va afegir Barceló.
Durant el 2019 es van realitzar 191 inspeccions a centres de persones majors de tota la Comunitat Valenciana, 176 a residències de persones majors i 15 a centres de dia. D’aquestes inspeccions, 120 es van dur a terme per alguna denúncia del centre i 71 d’ofici; 51 a centres de gestió pública i 140 de gestió privada, segons les dades de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
0