La Unió Europea publica la directiva per a protegir denunciants de corrupció de què ha sigut pionera la llei valenciana
La Unió Europea ha publicat la directiva per a la protecció de les persones que informen sobre infraccions legals, una legislació antifrau que combat la corrupció i de la qual és pionera la Comunitat Valenciana.
La directiva va ser publicada aquest dimarts 26 de novembre però no entrarà en vigor fins al 17 de desembre, a més Espanya tindrà dos anys per a transposar-la al seu ordenament jurídic.
Amb la nova llei es protegirà els denunciants i se'ls atorgarà assessorament jurídic, blindant-los així enfront d'acomiadaments, degradació i altres formes de represàlia. També protegirà als denunciants en procediments judicials, de frau, corrupció, evasió fiscal o danys a la salut de les persones i el medi ambient.
La nova normativa europea estableix un sistema de ves de denúncia, internes i externes, tant en el sector públic com en el privat. El denunciant podrà dirigir-se a autoritats externes a l'organització si dins d'aquesta no es prenen les mesures oportunes, o hi ha perill imminent o manifest per a l'interés públic, o quan presumisca que la denúncia als seus superiors no produirà efecte perquè aquests són els autors dels fets denunciats o es troben de connivència amb ells.
La Generalitat Valenciana, pionera
La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en aquesta mena de legislació amb la creació al novembre de 2016 de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció. A través d'aquesta institució la Generalitat Valenciana protegeix i assisteix les persones que denuncien corrupció, i té una potestat sancionadora de 200 a 400.000 euros als infractors.
Des de l'inici de la seua activitat en el segon semestre de 2017, l'Agència ha protegit dinou denunciants, la majoria d'ells funcionaris públics, les denúncies dels quals han donat lloc a l'obertura de procediments judicials penals que estan en tràmit.
A més, l'Agència realitza funcions d'investigació de denúncies, així com de prevenció, formació i sensibilització en integritat i ètica pública, en matèria de contractació pública i concessions, accés i provisió de l'ocupació pública, subvencions, urbanisme o patrimoni públic, derivades de l'actuació de les administracions públiques del nostre territori (autonòmica i local), i el seu sector públic, contractistes, concessionaris, perceptors de subvencions i de qualsevol entitat, fins i tot privada, que perceba fons públics o estiga subjecta al poder de decisió de les administracions públiques.
La Comunitat Valenciana, dotada d'una legislació fins i tot més avançada que la mateixa directiva, és l'única en tot el territori espanyol que atorga l'estatut de protecció a persones, físiques o jurídiques, denunciants.
0