Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig aconsegueix de Rajoy el FLA i bones paraules

Mariano Rajoy i Ximo Puig.

Adolf Beltran

“El president del Govern diu que s’estudiarà”. Així ha explicat Ximo Puig als periodistes la resposta que Mariano Rajoy ha donat a la seua reclamació d’un “fons d’assignació constitucional” de 1.300 milions d’euros per al 2016 que compense l’insuficient finançament de la Comunitat Valenciana. “Hui crec que s’ha avançat”, ha dit el president de la Generalitat Valenciana, que s’ha declarat “raonablement satisfet” de la seua esperada entrevista amb Mariano Rajoy, a qui ha arrancat aquest dilluns el compromís de desbloquejar els 1.300 milions pendents del Fons de Liquiditat Autonòmic corresponents al 2014, que donaran un respir a les exhaustes arques autonòmiques.

Segons Puig, Rajoy s’ha mostrat conscient que “ha d’haver-hi un nou model de finançament i que cal posar fi a la discriminació de la Comunitat Valenciana”. El president valencià li ha plantejat set qüestions: el FLA, el mecanisme extraordinari de finançament mentre es reforma el model, la reforma del mateix model, un quitament del deute de 13.000 dels més de 40.000 milions que acumula la Generalitat, l’exigència d’inversions de l’Estat ajustades al pes de la Comunitat Valenciana, que es permeta l’enviament d’un vaixell a recollir refugiats a les illes gregues i un enfortiment de les accions contra la violència de gènere.

Plovia a Madrid i també a València. Mariano Rajoy volia parlar de Catalunya, en un intent de visualitzar el suport dels presidents autonòmics davant de l’amenaça de trencament dels independentistes. Ximo Puig, en canvi, volia parlar d’un problema que considera tant greu o més, com és el de la situació insostenible de la Comunitat Valenciana, incapaç de dissenyar un pressupost viable, i no diguem de complir els límits de dèficit, sense una aportació de l’Estat que compense l’injust repartiment de fons del model vigent. Un model ja caducat que el Govern del PP ha rebutjat canviar a pesar d’haver acabat assumint, alhora que creixia el clamor polític i social, que la Generalitat Valenciana està infrafinançada.

El president de la Generalitat Valenciana feia quatre mesos, quasi des del mateix moment d’arribar al poder, que reclamava a l’inquilí de la Moncloa una entrevista que, després d’amenaçar fins i tot de portar l’assumpte als tribunals, finalment s’ha produït amb el Congrés i el Senat ja dissolts, convocades les eleccions generals per al 20 de desembre i els Pressupostos Generals de l’Estat aprovats amb una anticipació ben insòlita.

L’entrevista, que ha durat una mica més d’una hora, era clau per a Puig, però formava part d’una àmplia agenda de Rajoy, que ha rebut aquest dilluns al palau de la Moncloa també el líder d’Esquerra Unida Alberto Garzón, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla.

L’anècdota del viatge ha ocorregut abans de començar-lo, quan el president de la Generalitat ha estat a punt de quedar-se en l’andana de l’estació de València per un problema amb els bitllets de l’AVE. Puig ha pogut, finalment, desplaçar-se a Madrid, d’on torna amb la cartera tan plena com buida. Porta el pagament de el FLA abans que acabe l’any i la indicació que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, s’encarregue de fer viable el “vaixell de l’esperança” que la Generalitat Valenciana vol enviar a Grècia per a portar uns 1.200 refugiats.

El que no porta Puig en la cartera és un compromís ferm de tenir a l’abast l’aportació extraordinària per a cobrir les xifres dels Pressupostos del 2016. La possibilitat d’un quitament del deute és una altra de les coses que queden en l’aire, encara que Puig s’ha mostrat esperançat que s’haja obert una via de diàleg.

Sobre la qüestió independentista catalana, Puig ha reiterat la seua postura de lleialtat total a la legalitat i de reclamació de vies d’enteniment. “És fonamental que s’òbriguen vies de diàleg i s’actue d’acord amb la llei”, ha assenyalat.

Etiquetas
stats