Arranca el judici a una manera de fer política, el cas Blasco II: “Abans les nostres coses que això dels negrates”
L’exconseller del PP Rafael Blasco s’enfronta a partir de dilluns al segon judici del cas Cooperació, pel desviament de fons públics destinats a projectes de cooperació internacional, amb l’esperança de tancar un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció i l’Advocacia de la Generalitat que a 24 hores de l’inici de la vista oral estava quasi fet. Això sí, l’acusació particular exercida per la Coordinadora Valenciana d’ONGD no vol ni parlar d’acords amb el cervell de la trama i forçarà que se celebren les sessions.
En aquest judici del cas Blasco es tornaran a escoltar els àudios intervinguts per la policia a les falses ONGD en els quals, entre altres expressions, es parlava d’Àfrica com a “Negrelàndia” o es posava per davant “les nostres coses a les dels negrates”. Uns enregistraments que van avergonyir la societat valenciana i el Partit Popular, que va acabar despatxant Blasco de les seues files. La vista que arranca dilluns és, a més, una censura a una manera de fer política a la Comunitat Valenciana que no va tindre dubte a destrossar la imatge de la cooperació internacional.
Les vistes que es reprenen dilluns es van suspendreel 15 abril passat per la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València, que va decidir donar aquest termini a les defenses perquè tractaren d’avançar en un acord amb la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions que exerceixen l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.
De moment, les tres acusacions només han arribat a un acord verbal amb els empresaris comissionistes de la trama Rosa María Castelo, Alberto Pampín i Carlos Andrés Chust que, a canvi de reconéixer els delictes i retornar els diners, veuran reduïdes les seues penes de tres anys de presó.
Els dos principals acusats, tant Rafael Blasco com Augusto César Tauroni, tindrien un acord tancat amb la Fiscalia Anticorrupció i l’Advocacia de la Generalitat, segons fonts jurídiques. El ministeri públic vol aconseguir un acord si hi ha devolució dels diners per a la qual cosa sol·licitarien menors penes. A més, el fiscal Jesús Carrasco planteja aconseguir un acord perquè s’ha fet càrrec de la causa fa un parell de mesos per l’eixida del fiscal que havia portat el cas, Vicente Torres, que ha sigut nomenat magistrat del Tribunal Superior de Justícia.
En aquest procés s’enjudicien les peces dos i tres d’aquest cas, en el qual es reclamen condemnes de 16 anys de presó per a l’exconseller i de 2 i 14 anys per a alguns dels seus col·laboradors pel desviament de vora 5 milions d’euros destinats inicialment a 11 projectes en països empobrits, entre els quals la construcció d’un hospital a Haití després del terratrémol del 2010.
L’acusació popular continua oberta a la negociació, sempre que en el transcurs del judici es donen declaracions que reforcen les seues tesis acusatòries i es contribuïsca a la recuperació dels fons desviats, però en qualsevol cas, si hi ha alguna modificació substancial de l’acusació, no es produiria fins a l’exposició de les conclusions definitives.
23 persones en el banc dels acusats
A més de l’exconseller i exportaveu del PP en aquest judici s’asseuen en el banc dels acusats 23 personesmés, que no declararan fins al 20 de maig atés que les dues primeres jornades del judici, la dels dilluns dies 6 i 13 de maig, es destinaran exclusivament a qüestions prèvies.
En la represa de les vistes la sala haurà de decidir, a més, sobre un dels processats, Adolfo Soler, que resideix a Bolívia i que no s’hi va presentar el 15 d’abril passat, ja que la seua presència havia sigut considerada indispensable per algunes de les defenses.
Blasco va ser condemnat el 2014 juntament amb altres ex-alts càrrecs del Consell i altres integrants de la trama corrupta a sis anys i mig per delictes de malversació i falsedat documental en la primera peça, va ingressar a la presó al juny del 2015 i va obtindre el tercer grau penitenciari el mes de gener passat.
0