Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

400 britànics paguen un conveni especial amb la Conselleria de Sanitat valenciana per garantir- se l’assistència després del Brexit

Hospital de Dénia.

Emilio J. Salazar

0

397 britànics que viuen a la Comunitat Valenciana en una mena de llimbs legals per no poder accedir a la sanitat pública s’han acollit, a data 1 de gener de 2020, al conveni especial de prestació d’assistència sanitària subscrit amb la Generalitat.

D’aquesta manera, tenen garantides, mitjançant un pagament mensual, les prestacions sanitàries de la cartera comuna bàsica de serveis assistencials del Sistema Nacional de Salut dins del territori valencià.

No obstant això, aquesta modalitat no cobreix la prestació farmacèutica, ortoprotètica, de productes dietètics o el transport sanitari no urgent.

En concret, 353 persones de nacionalitat britànica menors de 65 anys estan abonant la quota de 60 euros mensuals i 44 britànics majors de 65 estan pagant la quantia de 157 euros al mes per a sortejar la condició de no assegurats ni beneficiaris del Sistema Nacional de Salut, en la pràctica, per no estar cotitzant a la Seguretat Social com a treballadors ni tindre regularitzada la seua situació com a pensionistes.

Les dades de què disposa la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (a les quals ha pogut accedir aquest diari) situen els britànics residents a la Comunitat com la nacionalitat que ha subscrit més aquest conveni promogut pel Ministeri de Sanitat mitjançant Reial decret el 2013, quan Ana Mato era ministra, i al qual s’han anat adherint les comunitats autònomes.

Així, des de l’inici d’aquest 2020, el 47% de les persones que han subscrit el conveni especial amb la Generalitat són britànics del total de 849 ciutadans corresponents a totes les nacionalitats. Amb la celebració del referèndum, que va determinar l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea el juny del 2016, van ser molt pocs els anglesos que van fer el pas.

A data 1 de gener de 2017, és a dir, mig any després, 163 britànics (94 menors de 65 anys i 69 majors de 65) van signar aquest conveni. Un any després, la xifra va descendir a 151 i va tornar a pujar el 2019 fins a 256. Entre el 2019 i el 2020 s’ha produït l’increment més alt en contractacions d’aquest servei, 141 altes noves, en un període en què estava inicialment prevista l’eixida del Regne Unit de la UE per al març del 2019, posposat per a abril, posteriorment per a octubre i prorrogat finalment fins al 31 de gener de 2020 passat.

No obstant això, i com recorden fonts de Conselleria, “únicament el 0,6% dels britànics tenen subscrit el conveni especial a la Comunitat Valenciana”, on residien a data de 2019 78.890 britànics, segons l’Institut Nacional d’Estadística, la majoria dels quals habiten a la província d’Alacant, la primera colònia d’Espanya, seguida de Màlaga i les illes Balears.

“La gran majoria d’ells han traslladat la seua pensió al nostre país, tenen la targeta sanitària europea o estan assegurats per l’Institut Nacional de la Seguretat Social”, assenyalen aquestes mateixes fonts.

Sobre això, el president valencià Ximo Puig ha mantingut durant tot el procés del Brexit que “cap britànic perdrà la ciutadania (valenciana) quant al dret bàsic de la salut”.

Condicions

Per a accedir a aquest conveni especial els requisits són, bàsicament, estar empadronat en un municipi de la Comunitat Valenciana i acreditar la residència efectiva a Espanya durant un període continuat mínim d’un any immediatament anterior a la data de la sol·licitud del conveni especial.

Es dona la circumstància que l’assistència sanitària és, en teoria, universal. Però en la pràctica, no totes les persones tenen garantit aquest dret ni a Espanya ni a la Comunitat Valenciana, com s’ha vist amb les 849 persones que han optat per subscriure el conveni especial amb la Generalitat, en compte d’una assegurança privada que, segons fonts del sector, està per un preu similar, uns 60 euros mensuals, per a la mateixa cartera de serveis.

Aqueixa quota que paguen els menors de 65 anys (que representa el 89% de la població britànica que ha signat aquest conveni, enfront de l’11% de majors de 65) equival a 720 euros anuals, una quantitat d’altra banda similar a fixada per la Direcció General de Recursos Humans i Econòmics de la Conselleria de Sanitat per a les concessionàries dels hospitals del model Alzira, que el 2016 percebia 737 euros per capita.

Etiquetas
stats