El Consell esmena l’agència antifrau i proposa que tinga la seu a Alacant
Els objectius i la finalitat són “excessivament amplis” i es poden crear duplicitats amb la Generalitat i amb la Fiscalia; s’ha de centrar en la “prevenció, la investigació, l’avaluació i la protecció”; cal delimitar la corrupció de la mala gestió o les “conductes abusives” de “la desviació de poder” en els actes que haja d’investigar, i cal evitar la “discrecionalitat” pel que fa al règim sancionador, és a dir, a l’hora de definir les infraccions que pot castigar. Aquests punts són les recomanacions principals que recull el dictamen sobre la creació d’una agència antifrau que el Consell ha aprovat aquest divendres en el ple que s’ha celebrat a Alacant.
L’acord recull, en substància, els aspectes que ja va apuntar el document elaborat per la Conselleria de Transparència que dirigeix Manuel Alcaraz i que la vicepresidenta, Mònica Oltra, va donar a conéixer al novembre sobre la proposició de llei presentada pel líder de Podem, Antonio Montiel, a les Corts Valencianes per a crear una Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció a la Comunitat Valenciana. Llavors va demanar que l’agència mantinguera, des de la independència, “una cooperació activa” amb la Generalitat i que l’elecció del director fóra fruit d’un consens al més ampli possible. “És molt positiu”, diu ara el dictamen, “que l’elecció de la direcció de l’Agència s’efectue per una majoria qualificada de les Corts”.
El dictamen, en què el Consell expressa el seu criteri favorable a la presa en consideració de la proposició de llei per a debatre-la al Parlament valencià, recorda també la conveniència que hi haja institucions de la Generalitat arreu del territori valencià i, concretament, indica que “és la ciutat d’Alacant la que reuneix les millors condicions per a acollir un organisme d’aquestes característiques”.
La creació d’una agència antifrau forma part de l’Acord del Botànic, que van firmar el PSPV-PSOE, Compromís i Podem per a fer possible el canvi a la Generalitat. És un dels aspectes que la formació que lidera Montiel es va reservar per a promoure des de la posició de grup parlamentari que dóna suport al Consell.