Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Diputació d’Alacant va duplicar en un any, fins més d’un milió d’euros, els pagaments a la trama de Fitur

L'expresident de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, en el centre, i l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, en l'edició de Fitur del 2008.

Adolf Beltran

L’any 2006 va ser el de la gran pilota amb els pavellons del Patronat de Turisme Costa Blanca en Fitur i altres certàmens de les empreses amb seu a Bilbao Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL, i Exporigging, SL, administrades per les mateixes persones. Aqueix any, la Diputació d’Alacant, llavors presidida per José Joaquín Ripoll, el polític del PP que avui està imputat en el cas Brugal, va pagar més d’un milió d’euros a les dues societats que Compromís denuncia aquest dimecres per presumpte frau davant de la Fiscalia Anticorrupció.

Les dues empreses, investigades per actuació fraudulenta dins d’una trama més àmplia per un jutjat d’Oriola també en relació amb els pavellons per a la fira turística, pràcticament van duplicar aqueix any la quantitat cobrada l’exercici anterior de la corporació provincial per contractes semblants.

La documentació que la coalició valencianista aporta al fiscal revela que Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL va aconseguir l’adjudicació del pavelló de Costa Blanca en Fitur, mitjançant procediment d’urgència, per 655.000 euros. No obstant això, bé a través d’aqueixa mateixa empresa, bé a través d’Exporigging, SL, la Diputació va acabar desembossant més d’un milió d’euros, la xifra més alta cobrada a la corporació pel grup, que pràcticament duplicava la de l’any anterior. Només l’adjudicació inicial del pavelló en Fitur, sense comptar altres despeses, ja va costar quasi el doble, ja que va passar de 324.800 euros el 2005 a 655.000 euros el 2006.

Entre els aspectes sobre els quals crida l’atenció la denúncia de Compromís, a més que es van pagar 18 despeses sempre inferiors a 12.000 euros (límit llavors per no haver de traure a licitació el contracte), destaca el cobrament per la trama de 40.000 euros per la “custòdia” de l’expositor fins al final d’any, així com el fet que les factures d'Exporigging, SL per fer expositors en diverses fires incloïen riggings o truss (estructures metàl·liques que formen l’estand), a pesar que el contracte d’adjudicació recollia que Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL, es comprometia a no tornar a imputar en els pressupostos per a altres fires els elements ja utilitzats en Fitur, només els costos de muntatge i adaptació.

El període sota sospita comprén els anys 2004, 2005, 2006, 2007 i 2008, a la documentació dels quals ha tingut accés Compromís a través d’una comissió d’investigació creada en la Diputació d’Alacant, institució que governa el PP, però en què no té majoria absoluta. La xifra facturada per les dues empreses ascendeix a 3,2 milions d’euros i l’operativa que es denuncia és semblant a la que ha portat a la presó els capitostos de la trama Gürtel Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, per les adjudicacions del pavelló de la Comunitat Valenciana en Fitur en aqueixa mateixa època. Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL, va arribar a presentar-se a aqueixos concursos de la Generalitat Valenciana, els dels anys 2005 i 2008, que es va emportar Orange Market, la terminal valenciana de Gürtel.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va condemnar també, fa a penes dues setmanes, Milagrosa Martínez, exconsellera de Turisme del govern de Francisco Camps, que ha eludit l’entrada a la presó amb una fiança de 15.000 euros, a pesar dels nou anys de pena amb què ha estat sentenciada.

stats