L'elecció de nou líder es converteix en una batalla sobre l'autonomia de Podem al País Valencià
Quan Pilar Lima ha fet pujar als membres de la seua candidatura Obrint Podem a l'escenari del pavelló esportiu del Cabanyal, el seu nucli de supporters entre els assistents s'ha vist visiblement minvat i han afluixat els aplaudiments perquè s'han reduït els efectius. Ni Fabiola Meco ni Antonio Estañ l'han imitat, tal vegada conscients que la modesta assistència a la segona Assemblea Ciutadana Valenciana de Podem, que se celebra aquest diumenge no permetia exhibicions de masses.
Paradoxalment, aqueixa realitat de la formació morada -uns centenars de participants en una assemblea en la qual, en realitat, no es vota res perquè això es fa al llarg d'una setmana per internet- pot ser la clau que entronitze a l'única candidata que sintonitza sense subterfugis amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i l'esperit de la majoria que va guanyar Vistalegre II.
“Ara no tenim la visibilitat que Podem es mereix a el País Valencià”, ha assegurat Pilar Llima en defensar el document de la seua candidatura. “El Pacte del Botànic va ser molt positiu per a tirar al PP, però necessitem més, un canvi de debò”, ha afegit la senadora de representació autonòmica per a proposar “una línia política acordada amb altres territoris” que permeta “el 2019 guanyar al País Valencià” i, gràcies a això, “guanyar en el país sencer el 2020”.
Lima ha reiterat el lema que “cal tenir un peu en les institucions i milers de peus en els carrers” per a resumir la seua proposta, amb l'objectiu de “desarticular la trama” que solament genera desigualtat.
Ja en la defensa de la seua candidatura a secretària general, en la qual ha emfatitzat que sap el que és la desigualtat perquè és sorda i ha hagut d'obrir-se pas en un món difícil, Lima ha proclamat a través de la intèrpret del llenguatge de signes que “Podem s'ha tancat, s'ha tornat endogàmic”. No parlava de l'organització estatal, sinó de la valenciana, en la qual ha plantejat que “cal començar a mirar cap a fora”.
“Podem a la Comunitat Valenciana no és una persona”, ha assegurat, en al·lusió vetlada al secretari general sortint, Antonio Montiel, per a arremetre contra els socialistes, amb els quals Podem va subscriure el Pacte del Botànic que ha permès el canvi polític a la Comunitat Valenciana. Segons la senadora autonòmica, Ximo Puig i el PSOE “no estimen els valencians” perquè han permès amb la seua abstenció que Governe Rajoy.
Una crítica en la qual ha coincidit Antonio Estañ, per a afegir: “El Consell de la Generalitat està tardant massa, encara se sent en les institucions la lògica que va implantar el PP”. El diputat en les Corts Valencianes, que lidera una candidatura pactada amb els anticapitalistes de Daniel Geffner sota el nom 'Una marea per aprofundir el canvi', ha clamat: “No podem seguir sent una força subalterna ni ser percebuts com una sucursal”. Estañ, que pretén superar a Compromís, la formació aliada, ha conclòs amb una reivindicació de “la unitat en la diversitat” i una apel·lació al fet que és “temps d'escoltar, de federalizar”.
En aquest últim aspecte, Estañ coincideix amb Fabiola Meco, candidata de 'Més morat, més Podem', una llista amb una aclaparadora presència de dones i una èmfasi en el discurs feminista al que la filòsofa Maite Larrauri, integrant de la mateixa, ha donat un segell d'autenticitat. Meco, també diputada autonòmica i estreta col·laboradora del líder sortint, Antonio Montiel, ha arremès contra Mariano Rajoy per la marginació a la qual sotmet a la Comunitat Valenciana, ha criticat el PP i ha afirmat: “Tenim l'obligació d'impedir que governen”.
“A la Comunitat Valenciana s'han començat a donar passos molt importants”, ha assenyalat Meco, que ha reivindicat el que Podem ha aconseguit en les Corts Valencianes, en al·lusió a mesures a favor dels sectors més desfavorits i a la lluita contra la corrupció, com la creació d'una agència antifrau.
“No és suficient”, ha assumit Fabiola Meco, que ha cridat a perseverar en la lluita -“ací ningú no es rendeix”- i ha fet una crida a la unitat: “L'única vareta màgica és el poder de la unitat”.
La unitat ha sigut reclamada pels candidats i pels assistents, que han corejat aqueixa paraula reiteradament. No obstant això, la votació de les bases que s'ha iniciat aquest diumenge i el resultat del qual es coneixerà en una setmana, decidirà si Podem es converteix al País Valencià en una peça més de l'estratègia de Pablo Iglesias per a arribar al poder o aconsegueix una autonomia suficient en l'elaboració de la seua política. Malgrat les crítiques, la possibilitat de trencar el Pacte del Botànic està fora de l'agenda, encara que només siga perquè l'alternativa seria deixar governar el PP.