Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Ocultació de comptes: el denominador comú de les fundacions en honor de militars franquistes i de líders falangistes

Acte de la Fundación Nacional Francisco Franco pel "derecho al alzamiento".

Lucas Marco

0

La llei espanyola obliga els patronats de les fundacions a depositar els comptes anuals en el registre dependent del Ministeri de Justícia, encara que no hi ha cap sanció per a les que incompleixen la norma. Feta la llei, feta la trampa. Així doncs, entitats ultres i nostàlgiques de la dictadura franquista, sense comparació a la resta de la Unió Europea, obtenen beneficis fiscals i fan cas omís d’aquesta obligació.

La Fundación Ramiro Ledesma Ramos no ha presentat els comptes anuals, segons una resposta del Govern al senador de Compromís Carles Mulet. D’altres, com la Fundación José Antonio Primo de Rivera, només hi han depositat els comptes corresponents als exercicis 2013, 2014 i 2015. La Fundación Serrano Suñer només els hi ha depositat fins al 2016.

La Fundación Nacional Francisco Franco i la Fundación Pro-Infancia Queipo de Llano només tenen depositats els comptes fins al 2017. La Fundación Blas Piñar és l’única de la galàxia ultra que hi té depositats els comptes fins l’any 2018. Altres entitats ultres, com la Fundación Yagüe o la Fundación Las Hijas de Millán Astray y Capitán Cortés, no consten inscrites en el Registre de Fundacions, segons el Govern.

Aquestes fundacions, obertament franquistes i que constitueixen una excepció ben cridanera a la Unió Europea, es beneficien de deduccions fiscals per donacions i donatius. La Fundación Nacional Francisco Franco, tal com ha publicat aquest diari, ha obtingut més de dos milions d’euros donats per entusiastes de la dictadura. “És competència del Poder Judicial l’adopció de mesures que conduïsquen a la suspensió o la dissolució de les associacions”, recorda l’executiu.

El Govern assegura que el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica “estudiarà les actuacions per via sancionadora” (multes de 200 a 100.000 euros) en el cas que “qualsevol persona física o jurídica” duga a terme accions que “suposen l’incompliment d’obligacions legals en matèria de memòria històrica i democràtica”.

El règim sancionador, recorda el Govern, inclou el tancament temporal dels locals on es duen a terme “actes d’exaltació, enaltiment o commemoració” del colp d’estat del 1936, de les violacions dels drets humans comeses durant la Guerra Civil, “de la dictadura franquista o del dictador Francisco Franco”.

Etiquetas
stats