Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Les amistats perilloses del funcionari que va espiar els papers del Pla Eòlic: entre Cotino i Zaplana

Francisco Camps, Juan Cotino i Eduardo Zaplana.

Sergi Pitarch

Alfonso Roselló, el funcionari d’Economia que va espiar els papers del Pla Eòlic sis dies abans que la Guàrdia Civil els requisara, és material fungible. Roselló i la seua família política tenen una relació més que propera tant amb l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball ara en la presó, Eduardo Zaplana, com amb Juan Cotino, exdirector general de la Policia amb José María Aznar i també imputat en l’operació Erial. Per tant, la informació obtinguda d’haver-se avançat als agents de la Unitat Central Operativa (UCO) podria ser útil per a la majoria dels imputats.

De fet, Roselló té una relació d’amistat més que estreta amb Juan Francisco García, el que va ser cap de gabinet de Zaplana i també detingut i imputat en la causa que investiga el Jutjat d’Instrucció número 8 de València. García va ser el seu valedor a la fi dels anys 90 perquè l’ara funcionari entrara en Aigües de València en plena guerra pel seu control entre els francesos de Bouygues –a qui donava suport Zaplana– i l’ala valenciana a qui feia costat Rita Barberá. 

Roselló va ser despatxat d’Aigües de València perquè perdre l’aposta “zaplanista” i es va refugiar en l’Administració autonòmica, concretament en l’Agència Valenciana de l’Energia (AVEN), l’any 2001, en què es va impulsar el Pla Eòlic ara investigat. Roselló va passar a l’Impiva, que va esdevenir després Ivace (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), des d’on ara com a cap de servei ha usat el seu lloc per a accedir a l’expedient abans que arribara la Guàrdia Civil.

Com ha contat eldiario.es, Roselló és el marit d’“Auxi” Hernández, que va ser alt càrrec de Zaplana i número dos de la Conselleria d’Educació. És cunyat de Martina Hernández, que v ser consellera d’Agricultura en els governs de Francisco Camps i persona molt pròxima a Juan Cotino. Tant “Auxi” com Maritina van progressar en la seua carrera política a l’ombra de Cotino, íntim amic de son pare, l’històric dirigent de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA) Vicente Hernández.

Maritina també treballa a l’Ivace

Maritina Hernández també treballa a l’Ivace, el mateix institut públic que el del seu cunyat Alfonso Roselló.

Les germanes Hernández formaven part de l’ala “cristiana” del PP valenciana liderada per Cotino. Malgrat haver treballat al costat de Zaplana, ambdues es van alinear amb el “campisme” en la seua lluita fratricida contra els “zaplanistes”. 

 

stats