Sanitat haurà d’autoritzar Ribera Salud la compra de l’hospital de Dénia, el seu últim intent de controlar els hospitals privatitzats pel PP
Ribera Salud comença l’operació per a quedar-se amb la propietat de l’Hospital de la Marina, a Dénia, la seua última bala per a mantindre el control dels hospitals privatitzats en l’època del PP. Marina Salud, l’UTE concessionària de l’hospital de Dénia, ha comunicat als treballadors l’inici de la venda d’accions de DKV a Ribera Salud, una operació que implica que la segona es faça amb el total accionarial de la concessió. Les mercantils van anunciar dilluns l’acord pel qual Ribera Salud adquirirà el 65% de participació de DKV en el consorci hospitalari i van assegurar que han traslladat la informació a Competència i al Govern valencià.
L’operació s’anuncia en un altre dels moments de tensió de la mercantil amb l’executiu progressista. La beneficiària de les concessions sanitàries del PP manté des de fa anys un pols amb el Govern del Pacte del Botànic a compte de les reversions. Els acords subscrits pel PSPV, Compromís i Unides Podem impliquen el retorn a la gestió pública dels hospitals valencians, i aspiren que tots els departaments siguen públics quan acaben els contractes. Ribera Salud, també gestora de l’Hospital de Torrevella, de l’hospital del Vinalopó i fins l’any passat del d’Alzira, ha presentat una bateria de recursos per frenar la reversió de Torrevella, el contracte del qual venç el pròxim 15 d’octubre.
Malgrat que l’empresa assegura haver remés la informació de la transacció a Sanitat, al departament que dirigeix Ana Barceló no li consta cap comunicació oficial sobre aquest procediment, que genera dubtes legals. Un informe de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana estableix que les UTE (unió temporal d’empreses) manquen de personalitat jurídica pròpia i que si es dona un canvi en la propietat és l’òrgan de contractació el que ha d’aprovar l’operació. En altres paraules: el Govern valencià ha d’aprovar la compra del 100% de l’hospital per part de Ribera Salud.
L’informe de l’Advocacia, a què ha tingut accés elDiario.es, estableix que “en el supòsit de separació d’un dels membres de l’UTE estem en presència d’una situació anàloga a la cessió del contracte. Això aboca a la necessitat d’obtindre prèviament l’autorització de l’òrgan de contractació”. En el cas de les anomenades transmissions internes, l’Advocacia també recomana consultar l’Administració si hi ha transmissió d’accions o participacions i si s’altera el canvi en els poders. En el cas de l’Hospital de la Marina, una empresa propietària del 35% de les accions compra a l’altra participant el 65% que resta.
L’altre dubte legal es presenta en la Llei de salut de la Comunitat Valenciana. En vigor des del 2014, estableix que “per garantir la lliure competència i evitar posicions de domini, cap persona física o jurídica podrà tindre, directament o indirectament, en l’àmbit de la sanitat pública valenciana, més del 40% de les participacions o accions en més d’un ens titular d’un contracte de gestió de servei sanitari integral en règim de concessió d’un departament sanitari”. Les seccions sindicals de l’hospital denuncien la il·legalitat de l’operació sobre la base d’aquests informes.
La mercantil que dirigeix Alberto de Rosa, germà del senador del PP Fernando de Rosa, gestiona dos hospitals valencians més i va contractar fa poc el despatx de l’exlíder de Ciutadans, Albert Rivera, per incrementar la pressió legal sobre el Govern valencià. L’operació anticipa una altra batalla legal que entorpirà la reversió de l’hospital de Dénia, la concessió del qual acaba el 2024.
0