Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite a Sánchez y amenaza el Gobierno
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

València, punta de llança del ‘sorpasso’ en l’esquerra

Mònica Oltra i Joan Ribó durant un acte de campanya electoral

Moisés Pérez

València —

L’escaquer de l’esquerra valenciana ha experimentat una sacsejada. El PSPV-PSOE que detenia el tron en l’espai de l’esquerra ha perdut la seua hegemonia. I Compromís, aquesta vegada acompanyat de Podem, li ha arrabassat el lideratge de manera clara. Li trau cinc punts percentuals, a pesar que la suma del partit dels cercles i els valencianistes ha estat inferior a les autonòmiques. Això sí, són contextos diferents.

El ‘sorpasso’ als socialistes era el somni humit de Podem i Compromís. I constituïa el principal repte –i motivació d’alguns per a forjar la coalició– que es marcava la candidatura ‘Compromís-Podemos. És el Moment’. No obstant això, aqueix canvi de referent en l’esquerra ja es va anticipar en les autonòmiques i municipals del maig. València província, però, en especial, València ciutat van ser els llocs on es va albirar aqueix canvi de tendència que s’ha confirmat en les eleccions generals. Tot, gràcies a l’estirada de la líder de Compromís, Mònica Oltra, i al fet de concórrer dues forces anteriorment competidores en el mateix espai juntes.

Tant en l’urna autonòmica com en la municipal de la capital, Compromís va superar en els comicis passats del maig els socialistes. En ambdós la diferència estava al voltant de deu punts. Una distància que han conservat, però gràcies al fet que aquesta vegada els taronja i els morats concorrien junts (Compromís i València en Comú, la marca blanca de Podem, hi van anar separadament). De fet, en les municipals passades Compromís per si sol va guanyar en 9 dels 19 districtes de València (en els altres va guanyar el PP). Tota una proesa que ara no ha repetit. El PP s’ha imposat en 13 districtes ara, i Compromís-Podemos n’ha conservat sis. Patraix, districte on resideix l’alcalde Joan Ribó, ha estat reconquistat pel PP. Els ‘populars’, a més, han tret 40.000 vots més que amb l’exalcaldessa de València, Rita Barberá. I el PSPV-PSOE i Ciutadans han experimentat una pujada notable.

“Els contextos són distints. No cal pensar en clau municipal, sinó estatal”, precisen fonts de l’equip liderat per Ribó, que ha tingut una participació destacada en la campanya electoral. “En els comicis generals sempre hi havia un joc entre els dos partits del bipartidisme. I era molt difícil que una veu valenciana estiguera tan present”. I rematen: “En aquestes eleccions ratifiquem que som la primera força de l’esquerra en la ciutat”. Després de ser Compromís-Podemos l’única força que ha perdut vots respecte de les municipals, Ribó ha afirmat que “no és possible fer una comparació entre les municipals i les generals. S’han de comparar comicis homologables”.

L’espenta de la capital va tenir una translació clara perquè en la província de València hi haguera ja ‘sorpasso’. Amb els resultats de les generals, la sotragada s’ha consumat en les tres circumscripcions de la Comunitat Valenciana. I fins i tot, la coalició ha aconseguit tenyir de la seua fusió de morat i taronja l’antic cinturó roig del PSPV-PSOE en l’àrea metropolitana de València. Encara que, això sí, el taronja de Compromís ja va impregnar amb força molts feus socialistes en les eleccions del maig. Bastions com Paterna o Burjassot ara han caigut del costat de la UTE electoral. La tendència apuntada a València ciutat ha estat un avanç del canvi de lideratge en l’esquerra produït en les generals.

Etiquetas
stats