Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un sindicat acusa l’inspector cessat per difondre faules de Vox de “mentir” i “faltar el respecte” a dos policies

Ricardo Ferris durant l'acte de Vox.

Lucas Marco

0

L’exinspector de la Policia Nacional Ricardo Ferris, destituït pel Ministeri de l’Interior després de participar en un acte públic de Vox en què va alimentar la faula que vincula la delinqüència amb la població estrangera, va assegurar en un tuit que un “detingut africà” havia grapejat les sines a dues uniformades sense que les agents hagueren reaccionat. Segons el relat de l’expolicia, actualment en situació de segona activitat, un altre agent del complex de Sapadors (València) hauria convençut les dues dones perquè denunciaren.

“Les policies, sense assabentar-se de res i restant importància a fets tan greus, cosa que evidencia una falta de formació a més d’una passivitat que frega la covardia, els comandaments, sense assabentar-se de res, cosa que evidencia una indiferència i una despreocupació absoluta pel benestar dels seus policies, i els mateixos policies silenciant uns fets que, encara que desgraciadament s’han convertit en quotidians, no deixen de ser infinitament greus i demostren la total falta d’autoritat, llei i ordre existents a València”, escrivia Ferris en el seu compte de Twitter.

No obstant això, es tracta d’una història “radicalment falsa”, segons la Confederació Espanyola de Policia (CEP). Ni el detingut era d’origen africà ni les policies van declinar denunciar l’incident. El comité provincial de València de la CEP ha denunciat “unes quantes mentides” de Ferris en el seu relat i la “falta de respecte a dues companyes”. El sindicat considera que el relat de Ricardo Ferris és un “intent bast i miserable”, a manera de “pamflet”, per a “desprestigiar la faena” de les dues agents de la Policia Nacional.

La CEP sosté que les dues dones van posar els fets en coneixement dels seus superiors i, a més, afig que l’escena del tercer agent convencent-les perquè denunciaren els fets “mai va passar”.

El sindicat policial recorda que Ricardo Ferris “ja fa mesos que reclama per a ell un lloc en formacions polítiques com Vox i, més recentment, en el Partit Popular”. La CEP, que ha oferit a les dues uniformades suport jurídic, defensa que van actuar “amb professionalitat”. “La difusió d’aquesta mena de faules, faltant al respecte a dues companyes, retrata a qui ho fa i al seu concepte particular de la companyonia”, afig.

No és la primera faula atribuïda a Ricardo Ferris, per a qui la Fiscalia va demanar que se l’investigue per un presumpte delicte d’odi. L’inspector va participar el 14 d’octubre de 2022 en una jornada sobre immigració i seguretat ciutadana organitzada per Vox i la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola, amb el suport i la participació de l’associació ‘Una policia per al segle XXI’. En la taula redona en què va ventilar les faules xenòfobes, Ricardo Ferris va ser presentat com a cap de la comissaria de Centre de València.

“Desgraciadament, hui dia, ens agrade o no ens agrade, la pràctica totalitat dels detinguts que fa la Policia i la Guàrdia Civil perquè són estrangers, són gent que ve de fora en el sentit una mica més ampli de la paraula del que puguen vostés imaginar”, va assegurar el llavors inspector en cap.

L’argumentari davant el públic assistent, vinculat a la formació d’extrema dreta, contrasta amb les dades oficials. Si el 2021 es van cometre 410.842 delictes a Espanya, un total de 308.969 van ser comesos per espanyols i la resta (101.873) per estrangers.

Arran de la polèmica intervenció en l’acte de Vox, l’inspector Ricardo Ferris va ser destituït per la Direcció General de la Policia. Ferris va sol·licitar passar a segona activitat, una situació en què els agents no presten servei actiu, i des de llavors ha participat en actes del partit de Santiago Abascal a València i ha continuat amb el mateix argumentari xenòfob. En un acte en suport al policia organitzat pel sindicat Jupol, Ricardo Ferris va cridar a “lluitar” contra el “govern indigne” de Pedro Sánchez.

L’excomandament policial també va ser contractat per l’acadèmia privada del dirigent neofeixista a València José Luis Roberto per a la preparació d’aspirants a les oposicions de la Policia Nacional.

Etiquetas
stats