Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra i Ribó apliquen el model ‘Housing First’ per a donar habitatge als sense sostre

Dumitru en un banc del jardí de l’Albereda

Moisés Pérez

València —

Encara que siga invisible per a molts, el seu drama no cessa. A Valènciahi ha comptabilitzades gairebé 400 persones que actualment no tenen un lloc per a dormir-hi. Oblidats per la societat, la seua única alternativa per no passar la nit al carrer és acudir a un alberg. Una solució que no resol els seus problemes. Només els mitiga.

Des de fa anys, la Fundació Rais promociona la idea que va impulsar el nord-americà Sam Tsemberis del ‘HousingFirst’; és a dir, de donar a les persones que viuen al carrer una casa abans que ajuda psicològica o econòmica. Els seus partidaris defensen que així aconsegueixen més independència. Aplicat a Barcelona, Màlaga i Madrid, València serà la ciutat següent que ho duga a terme. Així ho han anunciat aquest dimarts tant l’alcalde Joan Ribó com la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, després de mantenir una reunió amb la fundació que promou aquesta idea.

Els dos governs utilitzaran nou habitatges–quatre de l’Ajuntament i cinc de la Generalitat– per a dur a terme aquest programa pilot que té com a objectiu cobrir les necessitats de totes les persones sense sostre a València. “Els beneficiaris en seran les persones que fa molts anys que viuenal carrer”, ha afirmat la regidora de Polítiques Inclusives, Isabel Lozano (Compromís), i haremarcat: “És un programa dirigit a persones que tenen una situació crònica, que són al voltant del 10% de les que viuen al carrer”.

“És un canvi de mentalitat. Fins ara el que es feia sistemàticament era solucionar els problemes associats que tenien aquestes persones. Amb aquest model, primer de tot accedeixes a l’habitatge, i una vegada ja tens un espai segur que et dóna la possibilitat d’organitzar-te la vida, d’adquirir una consciència pròpia, es comença a treballar amb els altres problemes”, ha explicat Oltra. “En alguns casos el 100% de les persones que han participat en aquest programa no han tornat al carrer i el 88% han tingut èxit en el seu itinerari personal”, ha conclòs.

Etiquetas
stats