Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El municipi valencià amb la renda més alta, governat per Cs, PP i Vox, limita als empadronats l’entrada als seus actes culturals

La casa en Rocafort donde vivió Antonio Machado

Laura Martínez

0

Rocafort first. L’equip de Govern del municipi valencià amb més renda ha decidit separar els residents dels forans en la seua programació cultural nadalenca. El Govern local de Ciutadans, PP i Vox, amb l’alcaldia per al primer, demana, per a assistir als actes culturals del mes de desembre, el DNI o el volant d’empadronament i reserva algunes funcions només per als residents.

Les funcions, la majoria concerts, estableixen un màxim de dues entrades per als adults i la compra d’entrades també es divideix entre veïns i no empadronats. En la pàgina web de l’Ajuntament de Rocafort s’especifica que els empadronats poden recollir les entrades fins a una data límit o fins a completar-ne l’aforament. També s’hi recorda que “els empadronats hauran d’acreditar-se amb el DNI si en l’adreça consta Rocafort o amb el volant d’empadronament”.

La justificació que des de la Casa de la Cultura traslladen a eldiario.es és que, com que els actes són gratuïts, es prioritza els veïns del municipi i, si sobren llocs, es deixen per a la resta. Una discriminació tant per als no residents com per a la gent que viu al municipi sense estar-hi empadronada.

Aquest municipi va ser el refugi del poeta Antonio Machado entre l’any 1936 i la primavera del 1938. A Villa Amparo, la casa que va habitar, el poeta va escriure, entre altres, el sonet dedicat al polític i militar comunista Enrique Líster. L’equip de Govern ha aprofitat la pertinença de Rocafort a la xarxa de ciutats machadianes per a promocionar els seus actes culturals discrecionals.

La Generalitat Valenciana va adquirir la vila al febrer a través d’un conveni amb l’anterior equip de Govern municipal per restaurar-la i convertir-la en un espai cultural i d’homenatge a la memòria democràtica. Per aquesta residència van passar artistes com Rafael Alberti, Max Aub, María Zambrano, Pablo Neruda i Octavio Paz durant el II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura del 1937.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, la renda per capita de Rocafort és de 15.627 euros. En les últimes eleccions municipals del maig del 2019 l’Ajuntament va passar a ser governat per un alcalde de Ciutadans, Guillermo José Gimeno, secundat pel PP i per la formació d’extrema dreta Vox. La de Rocafort és la primera alcaldia de Ciutadans a la comarca de l’Horta Nord i ja va ser polèmica la decisió que va prendre d’eliminar els punts violeta de les festes municipals.

Etiquetas
stats