Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

València desbordada pel ‘monstre’ de les tovalletes: demana 6 milions a Europa per a desembossar el seu col·lector més important

Operaris municipals desembossen el col·lector nord de tovalletes

Carlos Navarro Castelló

“Estem davant un problema quasi d’emergència que desgraciadament està cada vegada més generalitzat i té a veure amb la utilització creixent de nous productes higiènics que són no solament les tovalletes higièniques, sinó també els bastons o qualsevol altre objecte que es tira al vàter quan no pertoca, perquè hauria d’anar a la paperera”.

Així es va pronunciar fa poc el regidor del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià, sobre la problemàtica d’aquests residus que han generat un autèntic tap en el col·lector nord de la ciutat, malgrat les diverses campanyes de sensibilització que ha dut a terme l’Ajuntament per a evitar que els ciutadans llancen al vàter les tovalletes que no són biodegradables.

Segons han informat fonts del Cicle Integral, l’Ajuntament demanarà 12 milions d’euros en crèdits per a desembossar el clavegueram, el 50% al Banc Europeu d’Inversions.

El consistori pot accedir a aquest finançament europeu gràcies al fet que ha eixit del pla d’ajust. De fet, ja ho ha fet per a la compra de 200 autobusos de l’EMT.

Les mateixes fonts han explicat que des del 2017, en què es van iniciar les faenes per a desembossar el col·lector, l’Ajuntament ha invertit tres milions d’euros i els operaris han retirat 5.000 tones d’aquest residu al llarg de més d’un quilòmetre del col·lector.

Les faenes de neteja i reparació en el col·lector esmentat són continus “i segurament queda faena per a un any i mig més per a completar-ne la neteja i la realització de les obres complementàries que eviten que en el futur es continue produint el problema”.

Actualment, les faenes se centren en el tram que va de la Ciutat de les Ciències a Pinedo. Per tot això, segons Sarrià, “és imprescindible que la ciutadania prenga consciència que aquest problema ve per a quedar-se i que tots hem de prendre consciència a casa nostra, on ningú no ens pot vigilar, encara que l’ordenança municipal prohibisca aquest tipus d’abocaments al vàter”.

Per a Sarrià, “molta gent pensa que tirar les tovalletes a l’excusat és un gest innocent, també, per l’etiquetatge confús d’aquests productes. Alguns són més degradables, però la majoria tenen filaments de plàstic i una durabilitat molt llarga en tota la xarxa de sanejament que està provocant danys en les estacions de bombament intermèdies”.

Etiquetas
stats