eldiario.es

9

Batalla legal entre l’oficina de conflicte d’interessos i el Govern valencià: o dimiteixen sis alts càrrecs o deixen les actes de regidors

La Conselleria de Transparència trasllada l’informe de l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos als alts càrrecs que considera que incorren en incompatibilitat perquè al\·leguen en 10 dies

La Direcció General d’Administració Local demana al Consell Jurídic Consultiu que emeta un informe sobre la situació per a aclarir els dubtes

Arriba: Emili Obiol, Daría Terrádez y María Teresa Cháfer; abajo: Antoni Such, Miguel Ángel Lorente y Xelo Angulo.

Dalt: Emili Obiol, Daría Terrádez i María Teresa Cháfer; baix: Antoni Such, Miguel Ángel Lorente i Xelo Angulo.

L’Oficina de Conflicte d’Interessos (OCCI) dependent de la Conselleria de Participació i Transparència ha emés un informe intern en què conclou que, atenint-se a la Llei d’incompatibilitats 8/2016, els alts càrrecs del Govern valencià no poden compaginar el seu càrrec amb el de regidor d’ajuntament. Aquesta postura ha posat en un compromís sis membres de l’executiu de Ximo Puig, que ja han rebut la notificació del departament que dirigeix Rosa Pérez perquè presenten al·legacions en deu dies.

Els alts càrrecs afectats per aquesta resolució interna i que podrien haver de renunciar a un dels seus dos càrrecs són María Teresa Cháfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna i alcaldessa de Carrícola; Miguel Lorente, actual director general d’Economia i regidor a Xàtiva; Xelo Angulo, directora general de Cooperació i també edil a Xàtiva; Emili Obiol, director general de Ports en la Conselleria de Política Territorial i regidor a Vila-real; Daría Terrádez, directora general de Relacions amb la Unió Europea i regidora a Bétera i Antoni Such, director general d’Administració Local i representant local a Alcàntera de Xúquer.

L’informe intern de l’OCCI, avançat per LasProvincias, basa la seua argumentació en el fet que els alts càrrecs de la Generalitat han de tindre dedicació exclusiva, la qual cosa els impedeix poder exercir qualsevol altra activitat. Fonts del Govern valencià entenen, de la seua banda, que la interpretació que fa l’oficina de conflicte d’interessos de la Llei d’incompatibilitats “és molt restrictiva” i que l’exclusivitat seria només aplicable al sou.

La Direcció General d’Administració Local, que dirigeix el mateix Antoni Such, es mostra contrària a aquesta decisió i ha demanat un informe al Consell Jurídic Consultiu perquè resolga les discrepàncies. De fet, expliquen, la Llei de règim local sí que permet als regidors ser alts càrrecs.

Després de les al·legacions a l’informe de l’OCCI que facen els alts càrrecs, l’oficina de conflicte d’interessos haurà d’emetre una resolució final sobre els casos. En aquest moment és quan podrà exigir als alts càrrecs que abandonen el seu lloc en el Consell o el seu càrrec de regidor i alcaldessa. La mateixa Llei d’incompatibilitats explica en l’article 14.1 que “mentre no hi haja resolució expressa, la persona nomenada per al càrrec estarà en situació de compatibilitat fins que no reba notificació l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos”.

Els afectats podran tot i això presentar un recurs d’alçada i, en cas de denegació, acudir als tribunals.

Tot apunta, per la fermesa de l’informe intern de l’OCCI, que la compatibilitat entre ser alt càrrec i regidor l’hauran de dirimir els tribunals. L’informe del Consell Jurídic Consultiu podria també ajudar a aclarir la possible incompatibilitat. La que més inconvenients podria tindre a deixar l’acta de regidora és l’alcaldessa de Carrícola, perquè representa el càrrec de màxima institució en el municipi.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha