eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

PSOE i PSC portaran l'encaix català i la seva proposta federal al Congrés

Els socialistes preparen iniciatives parlamentàries i la petició d'una subcomissió al Congrés per alimentar el debat sobre el model territorial espanyol i així introduir la seva proposta federal

Després de la cimera a Barcelona, Rubalcaba i Navarro es reafirmen en la declaració de Granada i celebren que "l'alternativa a separadors i separatistes ha començat a caminar"

- PUBLICIDAD -
Rubalcaba y Navarro pactan una ofensiva federal que lleve el caso catalán al Congreso

Rubalcaba i Navarro pacten la seva ofensiva federal.

El PSOE i el PSC han fet una demostració pública de completa sintonia per fer front al procés sobiranista català. Després d'una reunió a la seu dels socialistes catalans a Barcelona, Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro han presentat una estratègia -nou punts- per introduir al Congrés dels Diputats el debat sobre l'encaix de Catalunya a Espanya i sobre el model territorial, una aposta que, segons els dos dirigents, permetrà als socialistes erigir-se com "l'alternativa a separadors i separatistes", en referència al PP i als partits que van pactar la consulta sobiranista.

Rubalcaba i Navarro han anunciat aquesta estratègia com un pas més després de l'aprovació al juliol de la declaració de Granada, que advoca per una reforma federal de l'Estat. No obstant això, no han avançat en qüestions que no van quedar del tot resoltes en aquell document, com el finançament de les autonomies.

El que sí deixen clar en els nous objectius acordats és una ofensiva federal al Congrés dels Diputats. Els socialistes proposaran la creació d'una Subcomissió dins de la Comissió Constitucional del Congrés per dialogar sobre "la renovació del model territorial", i una iniciativa parlamentària per demanar la convocatòria "immediata" de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, per reprendre les negociacions que evitin el conflicte polític al qual, segons els socialistes, s'aboquen les executives d'Artur Mas i Mariano Rajoy.

A més, preveuen proposar iniciatives parlamentàries que reconeguin el caràcter "pluricultural" i "plurilingüístic" -no apareix la paraula plurinacional- d'Espanya, i que desenvolupin la seva "cultura federal". La qüestió, segons Rubalcaba, és que "el Parlament espanyol no pot dir no sistemàticament" a les propostes sobiranistes catalanes, sinó que ha de "proposar alternatives". "Des de la confrontació no hi ha solució", ha sentenciat.

En una pla menys institucional, l'acord segellat aquest dimarts per Navarro i Rubalcaba també dóna per oberta una "campanya d'explicació del contingut de la reforma Constitucional i dels avantatges del federalisme". Per a això, han anunciat seminaris i jornades sobre la reforma federal en què s'espera que participaran polítics i experts de signe divers.

La reunió entre els dos dirigents arriba una setmana abans que es voti al Parlament de Catalunya la petició de traspàs de competències per convocar una consulta, i ha servit també perquè socialistes catalans i espanyols facin pinya en contra del referèndum tal com el planteja la Generalitat. Navarro i Rubalcaba han admès haver llimat asprors en la reunió, però tot i així el líder català no s'ha atrevit a negar que es pugui donar una altra situació en què el PSC trenqui la unitat de vot socialista al Congrés.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha