Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les assistències per addiccions pugen un 7% a València durant la pandèmia

Un jove fumant cannabis.

Carlos Navarro Castelló

0

El nombre d’atencions per addiccions en el servei d’informació de Projecte Home va augmentar un 7% en el centre de dia de València i un 33% en el d’Ontinyent sol·licitant informació i ajuda durant el confinament.

Fonts de l’organització han informat que entre març i juny 343 persones han continuat el tractament de manera telemàtica per part de la Fundació Arquebisbe Miguel Roca-Projecte Home. S’ha mantingut comunicació amb 247 famílies.

A més, 22 persones han passat aquest període en la comunitat terapèutica, tres en l’habitatge d’integració i s’ha mantingut el contacte telefònic diari amb les 48 persones de la Comunitat Terapèutica del Centre Penitenciari de Picassent.

De la mateixa manera, un 90% de les persones ateses van continuar el tractament i van respectar el confinament.

Quant a la memòria del 2019, l’entitat ha fet balanç del que s’ha fet i ha destacat la xifra de 1382 persones que han demandat atenció o assessorament, i han iniciat tractament un total de 931 persones i 594 famílies en els centres de dia de València, Gandia i Ontinyent, en l’Àrea de Prevenció, les Comunitats Terapèutiques de València i la Comunitat Terapèutica Intrapenitenciària situada en el Mòdul I de l’Establiment Penitenciari ‘Antoni Asunción’ de Picassent.

A més, els responsables de Projecte Home han destacat que s’ha incrementat en un 15% la demanda de tractament en persones joves i adolescents respecte de l’any anterior, la majoria d’ells per problemes amb el consum de cànnabis.

Com en exercicis anteriors, les substàncies de més consum continuen sent la cocaïna 42%, cocaïna i alcohol un 18%, l’alcohol 16% i el cànnabis 11%. El consum d’alcohol sol estar present en la majoria de les addiccions, encara que no es perceba com a problemàtic.

Quant al perfil dels assistents, es manté el d’altres anys: en adults, home d’origen espanyol (85%), amb una edat mitjana de 39 anys, consumidor de cocaïna, fadrí i en atur. Pel que fa a les persones joves, el perfil majoritari és el d’home d’origen espanyol (80%), amb una mitjana d’edat de 18 anys, consumidor de cànnabis, fadrí i estudiant.

Pel que fa al gènere, les dones continuen tenint més dificultats per a accedir a tractament, i són només un 16% del total de persones ateses i arriben més tard al tractament, amb una edat mitjana de 41 anys. En aquest sentit, els responsables de l’entitat consideren necessari continuar introduint mesures que faciliten l’accés de les dones a tractament i la seua adherència a aquest.

El director de Projecte Home, Vicent Andrés, ha destacat “la tasca tan important del Programa de Prevenció Selectiva i Indicada que ofereix alternatives d’assistència dirigides exclusivament a joves i adolescents, ja que les dades aporten un increment del 15% més de joves i adolescents amb les seues famílies que comencen tractament, respecte de l’exercici anterior”.

A més, Andrés ha recordat, com en anys anteriors que “la percepció de risc de consum de cànnabis és molt baixa, i es refereix moltes vegades com un consum no problemàtic”.

Ludopatia i noves tecnologies

També en la població adolescent, des de Projecte Home, es percep un augment considerable i preocupant en el nombre de persones assistides a causa d’addiccions comportamentals (mòbil, Internet, xarxes socials, jocs en línia, videojocs). Un 7% d’aquest perfil de pacient han tingut problemes amb les noves tecnologies.

L’entitat està tractant també en els últims dos anys un nombre rellevant de persones amb problemes amb les apostes esportives i, sobretot, amb consums abusius de cànnabis sintètic (un 11% de les persones ateses en el programa).

Per ludopatia en el 2018 es van tractar 24 persones (3,24% del total de persones) i en el 2019 en van ser 26 (3,38%).

“Som conscients que, com a addicció secundària, en bastants casos hi ha una ludopatia associada; els joves en molts casos s’inicien amb apostes esportives menudes que fan en grup i ens preocupa l’accessibilitat tan fàcil i les grans campanyes de publicitat que despleguen; la prevenció continua estancada i haurien de redoblar-se les accions preventives i desenvolupar controls i restriccions a la publicitat de les apostes esportives i l’accés a aquests jocs”.

En l’àrea de prevenció es destaca com a nou enguany l’increment d’un 12% en accions de prevenció en l’àmbit laboral. També en les empreses es pot previndre el consum de substàncies i evitar les conseqüències en la salut dels treballadors i en el clima laboral.

Dins del treball d’inserció social en persones privades de llibertat, es destaca que 60 persones, com que estan en tractament, s’han beneficiat de mesures penals o penitenciàries.

Etiquetas
stats