Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Empreses amb tests per a detectar el COVID-19 obliguen a signar contractes de confidencialitat per no ser intervingudes

Test per a detectar el COVID-19.

Sergi Pitarch

València —

0

Empreses i ajuntaments han iniciat l’última setmana una carrera per a fer tests als seus empleats més enllà del que recomana el Ministeri de Sanitat, persones amb símptomes o que hagen tingut contacte amb malalts de COVID-19. La intenció és poder tornar a la “nova normalitat” al més prompte possible i garantir la seguretat dels treballadors del sector públic i privat. 

Ha sigut el cas de Pamesa, que ha fet proves ràpides sense autorització als seus més de 2.000 empleats amb la reprimenda corresponent de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, o l’Ajuntament de Llíria, que en aquest cas sí que ha fet proves de sang als seus 120 empleats públics amb l’autorització de la Generalitat i els resultats de les quals seran traslladats a l’Administració perquè els recopile, segons ha explicat a eldiario.es l’alcalde, Manuel Civera.

L’increment de la demanda d’aquestes proves en sectors econòmics i públics ha obert un mercat molt suculent per a les clíniques privades que poden fer aquests tests. Tant que, segons ha pogut saber eldiario.es, estan sol·licitant la signatura d’acords de confidencialitat amb els clients perquè no transcendisca el seu nom. Per a què? Els benintencionats assenyalen que per evitar el col·lapse. Els malpensats, perquè el Govern no els requise material en cas de necessitat o rebrot.

En aquests moments, hi ha dos tipus de tests fiables. D’una banda estan els tests de diagnòstic coneguts com a PCR; que són els que busquen rastres del virus a partir d’una mostra obtinguda de la faringe del pacient. Indica si en aquests moments la persona està infectada.

Els tests serològics, que són els que estan començant a fer-se en institucions públiques, busquen anticossos contra el virus en una mostra de sang i indiquen si la persona ha desenvolupat immunitat contra el virus en el passat recent.

El preu dels tests que estan fent en aquests moments les clíniques privades varien des de 60 a 120 euros o fins i tot més, segons diverses consultes dutes a terme per aquest diari. En el cas de Llíria, el cost de les proves fetes als seus empleats ha sigut de 10.000 euros, IVA inclòs. Uns 86 euros per test, menys dels 120 euros que cobra un laboratori del País Basc.

Manuel Civera explica que aquests tests serològics són molt importants per a conéixer l’impacte del virus en els seus empleats i saber també si han desenvolupat anticossos. Han sigut dels primers, fet que els permetrà iniciar la desescalada amb més seguretat.

Just aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat ha eixit a explicar que Espanya és un dels països del món que més tests de diagnòstic ha fet als ciutadans. “A Espanya s’han fet 28,6 tests per cada 1.000 habitants, segons les dades facilitades per les autonomies. 1.035.522 són tests de PCR, és a dir 22 PCR per cada 1.000 habitants, i 310.038 tests d’anticossos, la qual cosa significa 6,6 per cada 1.000 habitants.

A la Comunitat Valenciana s’han fet 19,2 tests PCR per cada 1.000 habitants mentre que els tests de diagnòstic han sigut 3,62. En tots dos molt per davall de la mitjana espanyola. 

 

Etiquetas
stats