Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els caps per lligar de la sentència de Gürtel: el paper de Camps i els beneficis dels empresaris corruptes

L'expresident de la Generalitat Francisco Camps

Sergi Pitarch

València —

0

La sentència de la branca valenciana de la trama Gürtel que certifica que el PP valencià es va finançar irregularment en les campanyes electorals del 2007 i el 2008 deixa alguns interrogants o caps per lligar que el mateix magistrat José María Vázquez Honrubia reconeix: les responsabilitats penals de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i els beneficis que els empresaris corruptes van rebre a canvi de pagar els actes de campanya. En ambdues, altres procediments judicials haurien d’aportar llum.

Això sí, segons el mateix titular del jutjat central penal de l’Audiència Nacional, gràcies a les confessions que hi ha hagut durant la vista oral es podran esclarir amb més facilitat les dues peces que queden pendents, el saqueig de la visita del papa a València el 2006 i la peça dels contractes d’Orange Market amb el Govern de Francisco Camps. “No hi ha dubte que en aquest judici s’han produït una sèrie de confessions, o declaracions d’autoculpabilitat que pel seu contingut poden enllaçar-se com a informacions valuoses i rellevants. Rellevants perquè han permés des de les primeres sessions aclarir definitivament uns fets l’esbrinament dels quals es venia perseguint per diferents jutges i tribunals des del 2008 i valuosos perquè només a la Comunitat Valenciana queden pendents d’enjudiciar dues peces més en aquests moments, que òbviament es veuran facilitades per les declaracions prestades en aquest judici”, relata el magistrat.

Sobre els nou empresaris corruptes que han reconegut els fets, el jutge valora aquesta actuació, perquè ha permés esclarir els fets des del primer dia del judici. Però recorda que els pagaments dels actes no es van fer a canvi de res. Amb aquestes aportacions “és fàcilment deduïble que aquests empresaris es col·locaven en situació privilegiada, no solament per a mantenir-se com a contractistes de l’administració regional sinó, evidentment, per a col·locar-se en situació especialment avantatjosa, per no dir monopolística, en contractes futurs”.

Aquests beneficis il·lícits, que no s’han enjudiciat en aquesta branca de la Gürtel perquè no es van investigar des d’un principi i que hagueren portat aparellats un rastre de nous delictes, considera el jutge, “s’examinaran o hauran d’examinar-se en les diverses peces derivades del tronc originari”.

Respecte a Francisco Camps i al seu vicepresident Víctor Campos, tots dos assenyalats com a capitostos de la xarxa en el judici, però que van declarar com a testimonis, el magistrat ironitza sobre el seu coneixement de la xarxa corrupta. “La declaració de Víctor Campos i de Francisco Camps ha estat totalment infructuosa per a aclarir els fets jutjats, no saben res, no recorden res, no reconeixen res”, relata en la sentència.

Vázquez Honrubia conclou, doncs, que Francisco Camps tenia dret a no declarar contra si mateix, però recorda que a l’expresident de la Generalitat Valenciana li queden tres peces obertes més “d’aquesta trama”. Es tracta de la investigació del forat en la fundació creada per a la visita del papa i de les dues causes obertes per la celebració de la Fórmula 1 a València, la negociació amb el magnat Bernie Ecclestone i l’assumpció d’obligacions econòmiques milionàries i la construcció del circuit urbà de València. En aquesta última peça, la Fiscalia Anticorrupció sospita que podria haver-hi finançament il·legal.

Etiquetas
stats