Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El testimoni del cas Taula que no va fiscalitzar el saqueig: l’interventor nomenat a dit per Alfonso Rus manejava constructores i fotovoltaiques

L'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus.

Lucas Marco

0

Ricardo Camarena Gil, l’interventor de la Diputació de València nomenat a dit per Alfonso Rus durant els anys de més saqueig de la presumpta banda corrupta investigada en el marc del cas Taula, ha combinat el seu lloc de funcionari de carrera amb gairebé una desena de càrrecs societaris en empreses dedicades, entre altres, als sectors elèctric i de la construcció. El testimoni de Taula, segons les dades consultades per elDiario.es en el Registre Mercantil, ha manejat empreses dedicades a la promoció immobiliària, constructores d’edificis residencials i un despatx. 

Camarena, funcionari de carrera de grup A, va ser nomenat interventor el 1999 pel conseller d’Hisenda i Administracions Públiques del Partit Popular llavors José Luis Olivas, condemnat a un any i mig de presó per haver falsejat una factura i investigat en el cas Erial. La resolució del seu nomenament, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, inclou un altre funcionari, Ignacio Pérez López, que faria parlar pel seu paper en el cas de la Fórmula 1, ja que va exonerar l’expresident Francisco Camps, malgrat haver sigut auditor delegat quan es va fer el circuit. Camarena va exercir les funcions de fiscalització i control en la Intervenció del Tresor de la Generalitat i en la Conselleria d’Educació i Esport.  

Una dècada més tard, el president de la Diputació de València llavors el va nomenar (a dit) interventor de la institució provincial. El decret de nomenament considerava, en detriment de la resta dels funcionaris candidats a la plaça, que Camarena tenia “mèrits que no es donen en els altres tres aspirants al lloc de treball”. El Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers (Cosital) va recórrer contra el nomenament i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana els va donar la raó i va anul·lar el nomenament. Un dels candidats que no va obtindre la plaça era José Eugenio Garcerán, l’interventor actual de la Diputació.  

Ricardo Camarena, caçador i golfista, va reconéixer en la seua declaració com a testimoni davant el jutge del cas Taula que, durant el lustre que va estar en la Diputació de València, no va fer informes de control d’Imelsa, l’empresa pública epicentre del presumpte saqueig i el gerent de la qual era Marcos Benavent, autodenominat ionqui dels diners, a pesar que es tractava d’una mercantil de capital 100% públic. Camarena, segons va declarar, es va limitar a subcontractar les auditories anuals d’Imelsa. 

Durant els quatre exercicis en què Camarena va ser interventor de la Diputació, els anys de presumpte saqueig frenètic, va combinar el seu càrrec amb una intensa activitat empresarial. L’interventor encara conserva càrrecs en tres empreses: és administrador únic de Planta Fotovoltaica Viver 6 SL, dedicada a la producció d’energia elèctrica; administrador de Solarflex Energías 21 SL, de comerç a l’engròs de roba; i d’Ekon Propiedades SL, una empresa sense empleats dedicada a la promoció immobiliària i en què també figuren com a administradors Enrique de la Rubia Cano i José Vicente López Ibáñez. En Solarflex Energías 21 SL també figura com a administradora Cristina Garcí Cebriá, funcionària i cap de servei a l’Ajuntament de València. L’empresa prové del gegantesc viver d’empreses que ofereix Ramón Cerdà Sanjuán, a qui també van recórrer implicats en Gürtel i en Noos, a part de Marcos Benavent.  

L’interventor també va ser conseller delegat de Camps del Túria 21 SL (juntament amb els empresaris José Chisvert Calabuig i José Manuel Corell Barrachina) i administrador d’Accent Hispania SL, una mercantil del pirotècnic Vicente Carsi l’objecte social de la qual va des de la producció d’energia elèctrica fins a la construcció d’obres d’enginyeria i d’edificis residencials. Camarena també va ser administrador mancomunat d’una altra empresa vinculada a Carsi: Crossfire Trade SL, una societat que compta hui entre el seu accionariat amb la participació de l’enginyeria Martínez Aleixandre SL i que també prové del viver d’empreses de Ramón Cerdà Sanjuán. 

Així mateix, l’interventor tenia el despatx CC&A Legal y Económico SLP, que a penes va funcionar huit mesos el 2016, quan Camarena ja havia abandonat la Diputació, un exercici en què va manejar la societat CC&A Acceso Eléctrico SL, dedicada al comerç d’energia elèctrica. En Comercio y Servicios Ribac SL, una microempresa l’objecte social de la qual és el lloguer de béns immobiliaris per compte propi, Camarena va ser administrador solidari i apoderat juntament amb la cap de servei de l’Ajuntament de València Cristina Garcí Cebriá. En Garcam Patrimonial SL, dedicada a la construcció d’edificis residencials, l’exinterventor de la Diputació va ser administrador mancomunat amb Rafael Alfonso Cámara Rosquelles i Francisco Javier Mohedano García. 

L’exdirector economicofinancer d’Imelsa, José Enrique Montblanc, investigat en la causa, va declarar que el control de la legalitat i la fiscalització de l’empresa pública corresponia precisament a Camarena. L’exinterventor va dimitir del càrrec amb l’arribada de l’esquerra a la institució provincial i amb el rerefons del cas Taula, en el qual mai ha estat investigat, en plena ebullició. 

Camarena, actualment interventor de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Mónica Oltra, ha declinat respondre a les preguntes d’aquest diari.

Etiquetas
stats