Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

51 carrers de València deixaran de tenir noms franquistes

L'avinguda Baró de Càrcer tornarà a dir-se avinguda de l'Oest

Carlos Navarro Castelló

València —

“Amb aquesta iniciativa reconciliem València amb el passat, el present i el futur, al mateix temps que l'emmarquem en la legalitat vigent”.

Així ha explicat la regidora de Patrimoni Cultural, Glòria Tello, la proposta d'acord que plantejarà aquest dijous en la comissió de Cultura en relació al canvi de nom de carrers per la seua relació amb el franquisme tal i com estableix la Llei de Memòria Històrica.

De prosperar la proposta, com així està previst que succeïsca, s'aprovarà el divendres en la Junta de Govern Local.

Segons ha informat Tello, l'estudi realitzat per l'àrea d'història de la Universitat de València ha conclòs que els noms de 51 carrers de la ciutat xoquen amb l'article 15 de l'esmentada Llei per les seues connotacions amb el règim franquista, motiu pel qual es proposa el seu canvi.

A més, altres quatre carrers i places hauran de canviar l'argumentació per la qual se'ls va concedir el reconeixement, en haver-hi referències en defensa del dictador, encara que no modificaran la seua denominació.

Tello ha explicat que entre els criteris que s'han tingut en compte per a triar els nous noms han destacat la importància de la recuperació de la figura de la dona, ja que actualment tan sol un 5% dels carrers de València tenen noms de dones. En aquest sentit, el 50% de les noves denominacions seran femenines.

En altres casos s'ha optat per recuperar noms antics que encara s'usen popularment.

Així, per exemple, el carrer d'Alfonso Peña passarà a dir-se Marie Curie, Baró de Càrcer tornarà a ser avinguda de l'Oest i el carrer Ramón Contreras Mongrell es denominarà de Gloria Fuertes.

La regidora ha explicat que, d'aprovar-se la proposta, s'iniciarà el procés administratiu establit legalment i que serà a l'estiu quan comencen a posar-se les plaques amb els nous noms.

En aquest sentit, ha assegurat que l'Ajuntament va a ser “molt escrupolós per a complir amb tots els terminis i tràmits administratius necessaris amb l'objectiu d'evitar conflictes”, en referència a la polèmica sorgida a Alacant, on es van haver de reposar els noms dels carrers franquistes.

A més, en el cas de València, durant un any conviuran les noves denominacions amb les antigues per a evitar molèsties i perjudicis econòmics a comerços, empreses, autònoms o veïns que puguen tenir material d'oficina amb el nom del carrer a retirar.

Tello ha comentat que el cost de l'actuació es redueix als 17.000 euros que ha costat l'informe de la Universitat, ja que el de les noves plaques està inclòs en la despesa ordinària de l'Ajuntament.

En els nous noms predominarà l'ús del valencià, sempre que siga possible, ja que en el cas dels noms propis no es podran traduir.

Etiquetas
stats