Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

PSPV-PSOE: una prioritat i dos reptes

Ximo Puig i Pedro Sánchez en un míting del PSPV.

Adolf Beltran

El poder d’atracció de la moqueta no és el més gran dels problemes que ha d’afrontar el PSPV-PSOE en la campanya per a les eleccions generals del 20 de desembre. Mobilitzar els seus càrrecs públics, fer “baixar a l’arena” consellers, secretaris autonòmics, directors generals o alcaldes, incorporats a les tasques de govern després de les eleccions autonòmiques i locals del 24 de maig, és una necessitat per als socialistes valencians. Tenen clar que el seu secretari general i president de la Generalitat, Ximo Puig, “ha d’entrar en campanya”, per damunt fins i tots dels caps de llista, poc coneguts per la majoria dels votants.

Tanmateix, la presència de Puig en mítings i actes públics és condicionada per una prioritat: no posar en perill l’estabilitat del seu govern de coalició amb Compromís, que té el suport parlamentari de Podem, dos socis que concorren junts a les generals i amenacen l’hegemonia del PSPV-PSOE en l’àmbit de l’esquerra valenciana. “Ens hi juguem molt”, diuen des de l’organització de la campanya; “propiciar el canvi a Espanya i consolidar el govern de la Generalitat”.

La campanya també evidenciarà al País Valencià la posició que Puig ocupa en el joc d’equilibris intern del PSOE. D’una banda, Pedro Sánchez, el candidat a la presidència del Govern, estarà en el míting central, el dia 13 de desembre, en el pavelló de la Font de Sant Lluís, a València. Sánchez ha visitat amb molta assiduïtat la Comunitat Valenciana i s’ha compromés amb les reivindicacions que esgrimeix el president del Consell, com l’exigència d’un model nou de finançament autonòmic. No obstant això, també tindrà un paper en la campanya l’altre poder dins del PSOE, la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, que protagonitzarà un acte el 16 de desembre a Alacant.

Si l’estabilitat del Consell és una prioritat –“la relació entre Puig i la vicepresidenta Mònica Oltra és excel·lent”, remarquen des de les files del PSPV-PSOE–, la campanya dels socialistes valencians afronta dos reptes inesquivables: retallar distàncies amb el PP, una cosa que van aconseguir en les autonòmiques a pesar del seu propi descens en suports perquè els populars es van desplomar, i evitar el temut ‘sorpasso’, que la coalició Compromís-Podemos els supere en vots.

“No hi ha cap ambient estrany”, s’esforcen a emfatitzar en l’equip de Puig, des d’on assenyalen que la contesa electoral “es resoldrà en un mocador” i adverteixen que l’adversari a batre és el PP. L’última campanya del PSPV-PSOE en aquest any 2015 ple d’eleccions és, en definitiva, la d’un partit clàssic que defensa el seu lloc en un context de trencament dels esquemes polítics vigents.

Etiquetas
stats