Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Apostar per uns nous pressupostos

Ignasi Mora

0

Quan diem “ensenyament”, ens referim a tota la classe col·legial, des dels més petits, i el món universitari. També hi comptem l'escola per als jubilats, l'escola d'idiomes, i poc més. Sembla que a ningú se li ha acudit que en el món actual resulta imprescindible l'educació a totes les edats.  Sense intervencionismes, per descomptat. Potser per evitar això, “educació” no seria la paraula adequada. Siga com siga, a més d'assimilar l'aclaparadora tecnologia diària, necessitem uns coneixements immediats i generals perquè la democràcia funcione amb els fonaments de la consciència i no, per exemple, amb la intuïció de la fesomia.

En el cas que parlem de “cultura”, on es confon art plàstic, literatura, festa, folklore, patrimoni i un llarg etcètera, la “repartidora” intenta complaure a tothom amb els sempre minsos diners. A banda el descontent dels col·lectius culturals i l'escassa possibilitat de professionalitzar-los, aquest apartat de tota administració pública hauria de comptar amb uns recursos amplis per tal d'exercir allò que s'hauria de veure com consubstancial a la cultura: la creativitat, la invenció més genuïna. Els projectes realment innovadors s'amunteguen als calaixos, mentre que d'altres esferes econòmiques menys directament vinculades a la persona i a l'esperit d'un poble, són millor tractades pels pressupostos.

El problema dels pressupostos és que són pràcticament una foto fixa, que s'augmenten una mica per ací i s'aprimen un altra mica per allà. Però no s'hi fa mai una aposta de debò, una aposta de futur, que no paren de repetir experts i no experts que consisteix en apostar per l'educació i la cultura. I és al que s'anomena esquerra que correspon fer un salt d'aquesta mena, per empentar noves formes de vida social, protegir la democràcia i procurar la coherència de la societat. Tanmateix, cal anar alerta de no engreixar els pressupostos per redistribuir recursos. Cal un nou projecte, que duga l'educació i la cultura a les persones, al seu viure de cada dia.

Etiquetas
stats