“El model de Barberá per a Valencia és corrupte i està esgotat”
Joan Ribó (Manresa, Barcelona, 1947) és un històric de la política valenciana. Ex secretari general del Partit Comunista del País Valencià, diputat a les Corts entre 1995 i 2007 i cara visible, en 2011, de la candidatura de Compromís a València, que va sorprendre tothom en traure, contra pronòstic, tres regidors. Ara, amb els escàndols pressionant Rita Barberá, algunes enquestes parlen de Ribó podria ser el candidat de l'esquerra més votat.
El PP porta al govern des de 1991 però, segons les enquestes, serà el partit més votat. Segur que el model ciutat de Rita Barberá està esgotat?
Està totalment esgotat, i el fet que la Fiscalia de València haja decidit investigar penalment el cas RitaLeaks que vam denunciar des de Compromís és tot un símbol. El model que Rita Barberá propugna és un model del segle passat en urbanisme, formes de governar, manca de participació, incapacitat de col.laboració amb els municipis colindants etc. A més és un model on la corrupció, malgrat estar amagada durant molts anys, està apareixent com un element clau de la gestió política de Barberá. Grau, María José Alcon, finançament il.legal, malbaratament de recursos... són realitats que fa un any no coneixíem però estan damunt de la taula. Quan eixim al carrer, i ho hem fet des del primer dia de legislatura, hem comprovem que els veïns de València s'acosten més al model de Compromís: transparència absoluta, diàleg i capacitat de govern.
Critiquen durament las “polítiques neoliberals” del PP. En què han consistit?
Hi ha tres elements que ho demostren: en primer lloc, una gestió urbanística feta pels constructors i promotors sense tindre en compte els interessos de la majoria de la població. En segon lloc, la privatització de tots els serveis municipals per a després no controlar en absolut el control dels plecs de condicions dels contractes. I en tercer lloc, una política de serveis socials raquítica, amb molts pocs recursos i basada més en l'almoina i la caritat que en garantir drets de les persones. I per acabar d'adobar-ho molt, són molt liberals, però després atorguen molts dels contractes públics als amiguets.
Per què els valencians han optat per Barberà durant més de dos dècades?
Per no haver hagut una oposició que fera els seus deures d'una forma clara i sense concessions a les formes de governar de l'alcaldia i el Partit Popular. També cal dir que Barberá ha sigut hàbil políticament dins del seu propi partit, que és un veritable regne de taifes.
Aposten per l’ocupació digna i un nou model productiu. Com es fa això des d'un ajuntament?
1.- Apostant per la rehabilitació de vivendes incloent la suficiència energètica que permeta donar eixides als atiurats de la construcció.
2.- Fent una aposta decidida pel comerç de proximitat front a les grans superfícies comercials. Donem suport al xicotet comerç i diem NO a la liberalització d'horaris.
3.- Defensant l'agroindústria: posant en valor l'horta com eina de producció d'aliments de qualitat. Apostem per una indústria agroalimentària amb marca pròpia.
4.- Una aposta decidida per la investigació, el desenvolupament i la innovació en col.laboració amb les universitats i els parcs tecnològics.
5.- Amb un turisme de qualitat que es base en aspectes culturals, patrimonials, mediambientals i festius de la ciutat. També apostem per un turisme professional de congressos, que mai s'ha potenciat.
6-. Apostant pels emprenedors, a qui ajudarem en els inicis dels seus projectes. També volem facilitar el cooperativisme perquè és el model que millor defensa els drets laborals i millor resisteix les crisis.
7.- Convertint València en un gran centre d'irradiació cultural en temes de cultura, comunicació, música, teatre i cinema.
L’ajuntament deu més de 800 milions d’ euros. Com finançaria els seus projectes?
Es pot estalviar molt amb un control rigorós de les contractes municipals.
Caldrà pujar alguns impostos municipals als que més tenen. Per exemple pujant l'IBI a propietats de l'església que no es dediquen a culte, l'impost als caixers automàtics de bancs i plantejar-se ficar un impost a les grans superfícies comercials. Però hi ha una mesura ineludible: haurem d'exigir al govern central una millora substancial de del finançament d'infraestructures. Si a Vigo o Múrcia, se'ls finança el soterrament de les vies ferroviàries a l'entrada de la ciutat, València no ha de ser menys que ningú.
El Cabanyal. Com es recupera un barri tan degradat?
El Cabanyal pot estar degradat, però té un potencial de primer ordre i una gent valenta per damunt de totes les coses. Primer derogarem l'actual PEPRI que pretén tallar el barri en dos parts. Després aplicarem ajudes socials i de seguretat al barri per aconseguir el compliment de les normes de convivència normals en la ciutat. Potenciarem la rehabilitació de vivendes del Cabanyal i Consensuarem amb el veïnat les mesures urbanístiques a aplicar.
¿Com pretenen implicar a la ciutadania en la gestió municipal?
En Compromís ens creiem la participació, la fem nostra i l'exercim, i això ja és tota una garantia. En primer lloc cal complir rigorosament totes les normes de participació que hui s'incompleixen sistamàticament, i des del govern ampliarem el reglament de participació amb els Consell Sectorials o fent de les Juntes de Districte uns “ajuntaments de barri”.
Ciutadans és el partit de moda. Votar Fernando Giner, el seu candidat, és votar Barberá?
A la sra. Barberá la coneixem i sabem dels seus fets i formes d'actuar. Del sr. Giner sabem poc què pensa i què farà, encara que podem intuir que alguns posicionaments s'acosten més a postures liberals i semblants a les del PP. Al mateix temps, també és cert que l'hem vist signar alguns documents i estar en alguns llocs que Barberà no ha xafat mai. Caldrà esperar i veure, sabent que la seua ubicació en l'espectre polític se situa en la zona dretana.
L'esquerra (Compromís, PSPV-PSOE, EU i València en Comú) no governarà sense pactes. Hi haurà acord? Serà alcalde el cap de la llista més votada?
En Compromís aspirem a liderar un govern progressita per a esta ciutat. El més important és aconseguir un programa de govern i uns acords de governs de caràcter progresista que puguen permetre posar-se a treballar al dia següent en una perspectiva de canvi i millora per a València.