Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una jutgessa obliga una empresa que opera amb Cabify a readmetre un xòfer despatxat amb 12 més per exigir condicions “dignes”

Un conductor de VTC, dels que treballen per a Uber i Cabify, neteja el vehicle.

Sergi Pitarch

València —

0

El Jutjat Social número 12 de València ha condemnat l’empresa Costa Fleming Sociedad Cooperativa de Madrid –empresa que usa els serveis de Cabify– a readmetre un xofer a qui va despatxar per haver reclamat unes condicions laborals “dignes i d’acord amb la legislació vigent”. La multinacional Cabify també estava codemandada en aquesta causa per una possible insolvència de la primera, però no ha sigut condemnada perquè no hi havia relació directa amb el conductor. 

El conductor de Costa Fleming i Cabify i 12 companys més tenien contractes de 40 hores setmanals pels quals percebien al mes 1.113,31 euros bruts (890 euros de salari base i 222,66 euros de pagues extres prorratejades). Els treballadors, com que setmanalment feia més de 60 hores i treballava sis dies seguits, alguns de nit, va acudir a l’empresa a presentar “una queixa per les condicions laborals abusives”.

Com que no  va trobar resposta en l’empresa, aquest xòfer i una dotzena més van acudir a la Inspecció de Treball de València per denunciar la situació. Els conductors, denuncien a més que des d’agost del 2018, en què van entrar 35 conductors, només queden quatre, cosa que van atribuir a les condicions laborals. Després d’aquesta acció, el conductor el van despatxar per telèfon l’11 de febrer de 2019 sense signar cap documentació, ja que l’empresa al·legava que no havia superat el període de prova. 

La jutgessa conclou, en una sentència datada el 23 de maig passat i guanyada pel despatx valencià Legem Abogados, que l’acomiadament per període de prova no es podia tindre en compte perquè el conductor ja tenia experiència com a xòfer en l’empresa, un dels motius pels quals no es pot aplicar aquest condicionant.

De la seua banda, la jutgessa considera nul l’acomiadament, segons la documentació aportada, perquè “va suposar una represàlia directa per haver exercit l’actor juntament amb els seus companys el dret de reclamar unes condicions laborals dignes, respectuoses i concordes a la legislació vigent, amb la consideració que la decisió empresarial és conseqüència d’haver reclamat en la Inspecció de Treball”.

I prossegueix: “A la vista de la prova practicada, considerem que l’extinció del contracte per ‘no superació del període de prova’ en data 11 de febrer de 2019 es fa com a conseqüència de la comunicació interna a l’empresa del malestar que estaven patint els treballadors i com a conseqüència de la iniciativa d’acudir a la Inspecció de Treball, ja que 13 treballadors que van ratificar la denúncia, llevat del Sr. Lliso, que es va retractar, van ser despatxats i Eliseo tenia coneixement que l’actor havia anat a la Inspecció de Treball. Sobre la base de tot això, entenem que la petició de nul·litat de l’acomiadament ha de prosperar, pel fet que suposa una represàlia directa per haver exercit l’actor juntament amb els seus companys el dret de reclamar unes condicions laborals dignes, respectuoses i concordes a la legislació vigent”, explica la sentència.

Aquesta setmana un altre jutjat social jutjarà un altre acomiadament de Costa Fleming, la qual cosa pot convertir la setmana en un vertader maldecap per a Cabify. Més encara tenint en compte que des de l’1 de juny passat Uber ha deixat d’operar a València i està assumint tots els conductors amb llicència VTC de la seua competidora.

Etiquetas
stats