'Urbicidi', un congrés per explicar la crema de Xàtiva a mans de Felip V
En els voltants de la data en la que es commemora el 310 aniversari de l’incendi de la ciutat de Xàtiva a mans de les tropes borbòniques de Felip V, s’ha organitzat el programa ‘Juny Socarrat’, on destaquen activitats com un congrés sobre l’època i una recreació històrica d’este capítol fatídic de la ciutat.
El regidor de Cultura, Jordi Estellés, acompanyat per la professora universitària Purificació García Mascarell, ha presentat les activitats que organitza l’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració de la Universitat de València i de la Institució Alfons el Magnànim. Així s’oferirà el II Congrés ‘Xàtiva: història, cultura i identitat’ dedicat, en aquesta segona edició, a la crema i l’extermini de Xàtiva en 1707 i, de manera més general, al concepte d’urbicidi i la seua concreció al llarg de la Història.
El congrés “URBICIDI. La destrucció de la ciutat per la violència humana” tindrà lloc al convent de Sant Domènec de Xàtiva durant els dies 14, 15 i 16 de juny de 2017. Hi participen 25 especialistes pertanyents a 12 institucions diferents, entre els quals destaquen Fernando Carrión (Universidad de Ecuador), Isabel Palomera (Universidad Complutense de Madrid), Carlos Thiebaut (Universidad Carlos III de Madrid), Ramon Aznar i Garcia (Universitat Internacional de València), Joaquim Albareda (Universitat Pompeu Fabra), Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona) i els especialistes en la crema de Xàtiva Vicent Josep Escartí, Carmen Pérez Aparicio, Rafael Roca i Germán Ramírez Aledón, de la Universitat de València.
El dia 15, a les 18’30, es projectarà el documental ‘Almansa 1707. De la revolta a la repressió’, d’INFO TV, i a continuació tindrà lloc una conversa entre el periodista Paco Cerdà i el director del Museo Batalla de Almansa, Herminio Gómez, sota el lema ‘Quan el tòpic ve d’Almansa…’. Per a la cloenda del congrés està previst el concert ‘1707, Xàtiva cremada: espai sonor’, de Capella d’Art Músic, dirigida per J. Manel Garcia Company, el dia 16, a les 20’30 h.
L’entrada a totes les conferències i activitats és completament lliure i gratuïta. A banda, l’Ajuntament de Xàtiva cobrirà l’estada en la ciutat a quinze estudiants de distinta procedència que compartiran els tres dies del congrés a l’alberg el Cigroner.
Crema de Xàtiva
El 19 de juny del 2017 s’acompliran 310 anys de la crema de Xàtiva per part de l’exèrcit borbònic en el marc de la Guerra de Successió Espanyola. Els habitants d’aquella Xàtiva austracista pagaren la seua “obstinada rebel·lia” amb l’exili o la mort. La seua ciutat fou assetjada, cremada i arrasada com a càstig exemplar ordenat pel rei Felip V, el retrat del qual resta capgirat al Museu de Belles Arts local en icònica revenja. La crema va convertir els socarrats en un símbol valencià de resistència alhora que els agermanava, malauradament, amb els habitants d’altres ciutats de la Història que han patit un destí similar: el càstig de l’extermini urbà.
Aquest congrés pretén reflexionar sobre el concepte d’urbicidi a partir de la crema i l’extermini de Xàtiva, protagonista d’una secció especial durant les jornades. Però també vol anar més enllà per tal d’analitzar les causes i conseqüències d’una violència que forma part de la humanitat des de l’organització de les primeres urbs. Una violència que busca destruir i esborrar les ciutats com a espais d’identitat col·lectiva i de convivència.
L’urbicidi forma part del passat de la humanitat i de l’imaginari global, a banda de constituir una realitat per a molts ciutadans actuals en el món. Aquest congrés tractarà d’analitzar les formes, objectius i significats de la destrucció de les urbs i la gestió de la memòria d’eixa destrucció. Sempre observant l’urbicidi com el conjunt d’estratègies militars, econòmiques, culturals i/o polítiques que, de manera deliberada, busquen acabar amb una ciutat, la seua ciutadania i tot el que representa.
Recreació històrica
Dins dels actes programats, el proper dissabte 17 de juny, aprofitant l’efemèride del 310 aniversari de la crema de Xàtiva, la delegació de Cultura ha organitzat una recreació històrica anomenada La Festa dels Socarrats. Les actuacions començaran a les 9h, al claustre de Sant Domènec, amb el muntatge del campament dels aproximadament 70 Miquelets que participaran en l’espectacle, ataviats amb els uniformes dels antics membres de la milícia de mercenaris o voluntaris que reclutaven les diputacions i juntes de la Corona d’Aragó.
Continuant amb aquesta festa, de 11:30 a 12::15h, a la plaça de la Seu, hi haurà un concurs i exhibició de disparada de salves. Un poc més tard, cap a les 12:30 h, a la plaça de Santa Tecla, el carrer Ànimes, la plaça de Sant Jordi i el carrer Sant Agustí hi haurà una recreació històrica de l’assetjament a Xàtiva de 1707. A la vesprada, a les 19h, els Miquelets faran una ronda per la plaça del Mercat i a les 20h un taller de dansa barroca, totalment gratuït, a la mateixa plaça.
Els actes del 'Juny Socarrat' continuaran amb una exposicions i execucions de murals urbans.