Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alzira, Torrevella, Dénia, Manises i Elx, els hospitals valencians privatitzats pel PP

La Generalitat pide a Sanidad que retire los recursos contra normas valencianas

Miguel Giménez

València —

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat aquest dimarts, en una entrevista a la Cadena Ser, l'inici del procés per a la recuperació de la gestió de l'Hospital d'Alzira i els centres d'atenció primària de la zona, en mans de Ribera Salud. El contracte finalitza dins d'un any, l'1 d'abril de 2018. “És el principi de la fi del model de privatització de la sanitat del PP”, ha sentenciat Montón.

Aquest és el primer pas per a recuperar per a la gestió pública la sanitat privatitzada a la Comunitat Valenciana en època del PP. Així, es tracta de l'esmentat hospital de la Ribera -la primera concessió que es va privatitzar, en 1999 de la mà del llavors president de la Generalitat, Eduardo Zaplana-, a més dels de Dénia (València), Torrevella (Alacant), Elx (Alacant), Manises (València) i Dénia (Alacant), uns hospitals -en mans de Ribera Salud, Sanitas i DKV- que segons el Govern valencià costen prop de 700 milions d'euros als valencians.

A més de l'Hospital de la Ribera, Montón ja va anunciar fa uns mesos que l'objectiu del Consell era la reversió de la concessió de Dénia en l'actual legislatura. Per a açò, s'està negociant l'adquisició de la majoria accionarial amb DKV, empresa que ha manifestat la seua voluntat d'abandonar la concessió, que finalitza en 2021. La resta d'àrees de salut privatitzades caduquen en: 2021 Torrevella, 2024 Manises i 2025 Elx.

En els casos de Torrevella i Elx, gestionats com Alzira per Ribera Salud, les recerques judicials que s'estan desenvolupant pel presumpte cobrament de comissions il·legals per la compra de pròtesis pagades amb diners públics i que afecten a Ribera Salud podrien portar a l'obertura d'un expedient sancionador i fins i tot a la rescissió del contracte, tal com van apuntar des de PSPV i Compromís, partits que conformen el Govern de la Generalitat Valenciana.

Un deute de 260 milions d'euros

La conselleria de Sanitat feia públic el passat mes de novembre que les cinc concessions sanitàries privatitzades deuen a la Generalitat Valenciana més de 260 milions d'euros. Aquest deute correspon a la quantia per càpita que es paga en les comarques i es calcula sobre la base d'altres dades del ministeri de Sanitat, per la qual cosa la xifra, de moment, només està actualitzada al deute de 2014, deixant fóra els dos últims anys.

Des del Consell del Botànic atribuïen aquesta situació a la “mala gestió” del PP, que a més està sota sospita judicial, tant pel que fa a determinades actuacions per part d'alguna de les concessionàries com referent a la gestió en centres de caràcter públic com l'Hospital Provincial de Castelló o l'Hospital General de València.

Etiquetas
stats