Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’ Acadèmia tria sis dels seus set integrants nous

El ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua celebrat aquest divendres.

Adolf Beltran

La primera renovació autònoma de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’ha resolt amb un consens alt. Dels set membres de la institució normativa del valencià que havien d’elegir-se en el primer exercici de nomenament entre els mateixos acadèmics, una vegada deslligada la institució de la seua dependència política, se n’han elegit sis en el ple celebrat aquest divendres.

Així, tres dels deu candidats han obtingut en la primera votació els 11 sufragis necessaris (la majoria absoluta de les 21 places de la institució, encara que només estiga integrada actualment per 16 membres a causa de vacants i dimissions). Es tracta dels escriptors Joan Francesc Mira i Carme Miquel i del director de l’Institut de Filologia Valenciana, Rafael Ramos. En la segona votació duta a terme, ha resultat elegit el lingüista i professor de la Universitat d’Alacant Josep Martínez. I en la tercera, la directora de normalització lingüística de la Diputació de València, Immaculada Cerdà, i el lingüista Brauli Montoya, també de la Universitat d’Alacant.

D’aquesta manera, només ha quedat una plaça per cobrir, l’ocupant de la qual es decidirà en un ple que l’Acadèmia ha convocat per al pròxim dia 23 de març. En aqueix moment, els 16 acadèmics amb dret de vot hauran d’escollir entre Francesc Pérez Moragon, Abelard Saragossà, Amàlia Garrigós i Josep Lozano.

El president de l’Acadèmia, Ramon Ferrer, segons un comunicat de la institució, s’ha mostrat molt satisfet del resultat del ple. “Són sis persones”, ha declarat, “d’un gran nivell intel·lectual i professional que aportaran la seua experiència i els seus coneixements a la institució”.

La renovació d’un terç dels integrants suposa la definitiva majoria d’edat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que deixa de dependre dels pactes polítics per a l’elecció dels acadèmics per les Corts Valencianes, un mecanisme que ha estat vigent durant els primers 15 anys del seu funcionament.

Etiquetas
stats