Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Nous atacs de Vox al camp de concentració d'Albatera

Les pintades en el cartell del camp de concentració d'Albatera.

Emilio J. Salazar

Elx —

0

El panell informatiu instal·lat recentment en el camp de concentració d'Albatera ha tornat a començar el dia amb pintades a favor de Vox. Així ho han denunciat fonts de l'equip de treball que porta tres setmanes en tasques d'identificació d'una gran fossa comuna ubicada en aquest enclavament que va passar de ser una presó republicana a un camp de concentració que, amb la victòria de Franco, va albergar a 20.000 presos del bàndol de la II República entre abril i octubre de 1939. 

Fa dues setmanes, el mateix cartell va ser objecte d'una pintada similar d'aquest partit d'extrema dreta pròxim al franquisme. Llavors, tant l'alcaldia de San Isidro, localitat on en l'actualitat es troba el camp, així com la Conselleria de Qualitat Democràtica, Transparència i Bon Govern de la Generalitat Valenciana, van condemnar l'acte vandàlic.

Referent a això, i com reconeixia recentment l'arqueòleg i director de la investigació, Felipe Mejías, existeix temor entre l'equip de treball, uns 15 professionals procedents d'Alacant, Múrcia i Cadis, principalment, que grups de la ultradreta tracten de boicotejar els seus avanços en la cerca de les restes humanes pertanyents a les desenes d'afusellaments que s'estimen que es van produir en aquest lloc.

Tant és així que han sol·licitat a la Guàrdia Civil, Policia Local i Policia Autonòmica que realitzen diverses batudes al dia per a frenar qualsevol intent d'atac en una comarca on l'extrema dreta gaudeix d'especial suport.  

Precisament, aquest dijous la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que subvenciona el projecte d'investigació d'Albatera, ha remés una carta als ajuntaments de la Comunitat Valenciana i a la Delegació del Govern en la qual insta a evitar actes d'exaltació individual o col·lectiva de la revolta militar o del franquisme el pròxim 20-N.

Qualitat Democràtica ha sol·licitat a les entitats locals la seua col·laboració per a impedir que en dates pròximes es produïsquen “fets que vulneren la Llei de Memòria Democràtica i suposen un atemptat a la democràcia, a les llibertats i a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”, afirma la consellera Pérez Garijo en l'escrit.

La missiva remesa a les entitats locals de la Comunitat assenyala al seu torn que els ajuntaments, en exercici de les seues competències, “hauran d'adoptar les mesures oportunes per a la seua prevenció i evitació, en resultar actes contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes i els seus familiars”.

Tal com recull l'article l'article 39 de la citada llei “es prohibeix l'exhibició pública de símbols i elements contraris a la memòria democràtica”, mentre que l'article 40 “fa encàrrec a les administracions públiques de la Comunitat Valenciana, en el marc de les seues competències, la prevenció i evitació dels actes públics en menyscapte de la dignitat de les víctimes o els seus familiars, o en homenatge del franquisme i els seus responsables”.

Etiquetas
stats