Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat reclama al Consell d’Estat que es mantinguen les condicions per al transvasament Tajo-Segura i el preu de l’aigua dessalada

El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, este martes.

Laura Martínez

0

El Govern valencià exigeix al Govern central que mantinga les condicions del transvasament Tajo-Segura i el preu de l’aigua dessalada en el reial decret hidrològic en tramitació. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sol·licitat una audiència amb la presidenta del Consell d’Estat, Magdalena Valerio, per conéixer la redacció final del projecte de reial decret dels plans hidrològics, que inclou la planificació del transvasament a partir del 2025, per poder presentar-hi al·legacions.

En el Palau sospiten que el document ha experimentat alguna modificació que podria afectar la clàusula acordada en el Consell Nacional de l’Aigua, una disposició addicional que mantenia el transvasament en els futurs plans hidrològics, que ha provocat que en l’executiu autonòmic sol·liciten una reunió urgent abans de l’aprovació de la norma. En aquest sentit, Puig ha assegurat que qualsevol modificació o supressió del punt acordat en una trobada al novembre “trobarà el rebuig més ferm per part del Consell”.

El conseller de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, José Luis Escudero, ha confirmat que dimarts va ser remés per part del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic l’esborrany del nou Pla del Tajo al Consell d’Estat i ha mostrat la seua satisfacció en assenyalar que el document “reflecteix el que el Govern regional pretenia: que hi haja un increment gradual en els nivells del cabal ecològic”. Aquest augment, consideren en la Generalitat Valenciana i en el Govern de Múrcia, fa perillar l’arribada d’aigua transvasada a tots dos territoris, mentre que a Castella-la Manxa consideren que “el Tajo tindrà garantit un futur millor i determinarà que els pantans de capçalera i els seus municipis tinguen una làmina estable d’aigua”.

El president valencià, per al qual la decisió tindria un alt cost polític a les comarques alacantines, ha instat l’executiu central a “respectar els acords aconseguits” i ha exigit que es mantinga en els mateixos termes allò que es va pactar en el seu moment i va obtindre la ratificació del Consell Nacional de l’Aigua. Així mateix, ha subratllat que, en cas d’incompliment, la Generalitat “emprendrà totes les accions que estiguen al seu abast per a defensar la continuïtat del transvasament Tajo Segura i secundar així les demandes justes dels regants alacantins”, que han convocat una protesta el pròxim 11 de gener.

Aigua dessalada

El president de la Generalitat també s’ha referit dimarts a la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’empresa pública Acuamed, que gestiona l’aigua dessalada a Espanya, d’anul·lar la subvenció que venia concedint a l’aigua dessalada que usen els regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura i que suposarà en la pràctica triplicar-ne els preus.

El cap del Consell ha mostrat el seu “rebuig frontal a aquesta decisió”, al mateix temps que ha fet una crida al Govern “perquè reconduïsca la situació i reconsidere la seua postura, perquè parlem d’un territori en què l’agricultura té un paper molt important i, en conseqüència, és especialment sensible al preu de l’aigua”. En aquest sentit, considera que l’actual conjuntura “no fa aconsellable en absolut una decisió d’aquesta naturalesa” i ha exigit a l’executiu que “mantinga la subvenció a l’aigua dessalada perquè resulte assequible als regants”.

Etiquetas
stats