Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Operació Alqueria: contractes per a col·locats de PSPV i Compromís de fins 70.000 euros amb informes en contra

La Policia porta Jorge Rodríguez a la Diputació per a prosseguir els escorcolls

Sergi Pitarch

València —

0

L’operació Alqueria, que ha acabat amb el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, tres assessors i tres directius de l’empresa pública Divalterra als calabossos de la policia nacional se centra en la investigació de set presumptes contractes fraudulents d’alta direcció, segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Però les perquisicions seguides pels presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics són secretes i podrien ampliar-se, més encara quan hi ha hagut registre en domicilis particulars.

Els set contractes d’alta direcció pels quals han passat una desena de persones van ser molt contestats per l’oposició de PP i Ciutadans des d’un principi, però també des d’Esquerra Unida, que forma part del Govern a quatre –PSPV, Compromís, València en Comú i EUPV– que governa la Diputació. Tant, que es van aprovar sense passar pel consell d’administració i fins i tot amb 14 informes contradictoris, segons la informació contrastada per eldiario.es.

Els contractes convertien caps d’àrea en alts directius i disparaven els seus emoluments fins a 69.000 euros, encara que la majoria guanyaven entre 50.000 i 59.000 euros. Els escollits pels cogerents ara detinguts –Agustina Brines i Xavier Simó– són personal molt vinculat als partits, tant del PSPV com de Compromís. De fet, tres càrrecs els nomenava la coalició i els altres quatre els socialistes.

Els alts directius de l’empresa pública Divalterra contractats per aquesta fórmula i que evitava la concurrència pública i els mèrits són alcaldes socialistes de municipis menuts, com ara Salvador Femenia (l’Alqueria de la Comtessa) o Víctor Jiménez (Rocafort), el president de la gestora del PSPV a la comarca de la Foia de Bunyol, Lucas Ferrando, o l’exsecretari d’Organització del Bloc (partit que forma part de la coalició Compromís) Josep Melero.

La clau de les discrepàncies en els informes es basava en l’elecció a dit d’aquestes persones i en la seua consideració d’alts càrrecs per a obtenir salaris més alts. Els informes favorables justificaven la necessitat de la creació d’aquests llocs –abans eren prefectures– per a governar una plantilla de més de 600 empleats, mentre que els informes negatius reclamaven la concurrència pública i la meritocràcia dels candidats.

I és aqueixa falta de concurrència pública i el fet de no haver-se portat al consell d’administració el que va motivar les denúncies de PP i Ciutadans. El partit que presideix Albert Rivera calculava en la seua denúncia inicial que els diners abonats en sous per aquests càrrecs d’alta direcció que han ocupat entre els anys 2015 i 2018 una desena de persones podria superar els dos milions d’euros.

Una línia d’investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) de la policia nacional és si la contractació d’aquestes persones s’hauria fet a canvi d’abonar l’impost “revolucionari” que els càrrecs públics paguen als partits, en aquest cas a PSPV i Compromís. És habitual en els partits d’esquerres que els seus representants públics cedisquen una part del seu salari per a les despeses de funcionament de les formacions.

Divalterra, l’empresa pública saquejada en època del PP d’Alfonso Rus, ha estat en el focus de la polèmica des que es va decidir no liquidar-la després del gran escàndol de corrupció del cas Taula. L’entitat ha continuat funcionat –principalment en la gestió de les brigades forestals– i ha continuat sent utilitzada políticament. 

Tant PP com Ciutadans han denunciat fraccionament de contractes i van fer caure un gerent, el dimitit Víctor Sahuquillo, per haver passat despeses de begudes alcohòliques a l’empresa pública. El mateix president de la Diputació de València ara detingut va frenar un contracte de 600.000 euros per a portar les causes penals de l’empresa pública a un despatx d’advocats que havia defensat càrrecs del PSPV i que estava vinculat a l’advocat de capçalera dels socialistes Virgilio Latorre, a qui la formació deu una suma de diners important dels seus anys de lluita penal contra la corrupció del PP.

Els sis detinguts aquest dimecres en l’operació Alqueria passen la nit als calabossos a l’espera de ser posats a disposició judicial. El president de la Diputació de València té previst ser interrogat pel jutge divendres, segons el TSJ, per la qual cosa haurà passat 48 hores detingut.

La UDEF ha estat sis hores d’escorcoll a l’Ajuntament d’Ontinyent i al domicili de Jorge Rodríguez. A la vesprada van acudir a la Diputació amb el president detingut per indagar en el seu despatx, que havia sigut precintat a primera hora del matí.

Etiquetas
stats