Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
ENQUESTA | CELESTE-TEL

El PSPV es puja a la primera posició a la Comunitat Valenciana amb els vots que arrossega de Podem i Compromís

Foto montaje: Ximo Puig y Mónica Oltra

Gonzalo Cortizo

Les eleccions autonòmiques per al nou govern de la Comunitat Valenciana poden suposar el retorn del PSPV-PSOE a la primera posició de l’escala política, després de 28 anys allunyats d’aqueixa posició. El PSOE serà la força més votada, tal com assenyala el baròmetre especial elaborat per Celeste-Tel per a eldiario.es. La major part del creixement dels socialistes prové dels vots que reben d’àmbits pròxims a Podem i Compromís.

Segons les dades del sondeig, el 33,1% dels votants de Podem el 2015, optarien ara per la candidatura que lidera Ximo Puig. En el cas de Compromís un 11,7% del seu electorat declara la intenció de canviar el vot a favor del PSOE. Aqueixa transferència soluciona la guerra soterrada entre les formacions que van participar del Pacte del Botànic, a favor de qui va arribar a la presidència arran d’aqueix suport i aclareix una qüestió en dubte fins ara i apuntada en el primer lliurament d’aquest sondeig: la suma de Compromís  i Podem no supera els suports que el PSOE obté pel seu compte.

Quant a la dreta, Vox es beneficia de la fugida de votants que rep de PP i Ciutadans. Un 9,2% dels votants del PP el 2015 opten ara per la formació d’extrema dreta, segons el sondeig. En el cas de Ciutadans, la fugida cap a Vox es xifra en un 15,3% del seu electorat.



El PSPV-PSOE és el partit que fidelitza millor els seus votants del 2015. Reté el 80,1% dels seus electors en aquella cita electoral. El Partit Popular és el segon en fidelització, amb un registre del 76,9%. El segueixen Compromís (72,3%), Ciutadans (70,1%) i, en últim lloc, Unides Podem-EUPV (41,4%).

Vox, al capdavant entre els nous votants

La irrupció de Vox en el parlamentarisme valencià s’explica en bona mesura pel suport que reben de votants nous i dels que van decidir abstindre’s en les eleccions del 2015. La formació d’extrema dreta és la primera en el rànquing de votants nous. Un 22,4% dels que votaran el 28A per primera vegada asseguren que optaran pel partit que lidera Santiago Abascal a escala de l’Estat.

Ciutadans també pesca en el calador del votant que s’estrena. un 20,9% dels que diuen que aniran a les urnes per primera vegada, triaran la papereta taronja el diumenge 28 d’abril. En tercer lloc se situa el Partit Socialista: un 19,4% dels novells optaran per la llista que lidera Ximo Puig.



Etiquetas
stats