Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un dels últims ultres detinguts per les agressions del 9 d’Octubre té antecedents per homicidi i violència masclista

Vicente Rico, amb gorra i caputxa al centre, durant els altercats del 9 d’octubre passat

Sergi Pitarch

València —

La majoria dels, de moment, 16 detinguts per les agressions als assistents de la manifestació del 9 d’octubre a València tenen un ampli historial delictiu vinculat a l’extrema dreta i a actes violents. Un dels últims arrestats la setmana passada, Vicente Rico Manzanares, té antecedents policials per homicidi dolós i maltractaments, segons l’atestat de la Policia Nacional incorporat al sumari del cas que investiga el Jutjat d’Instrucció número 15 de València. Els agents que el van detenir li imputen delictes contra els drets fonamentals, també coneguts com d’odi.

Vicente Rico va ser detingut la setmana passada juntament amb Gustavo Eleazar Castillo Carzuza dins de l’operació judicial que persegueix els agressors d’extrema dreta que van rebentar la manifestació per la llengua del 9 d’octubre passat. Rico va ser arrestat i posat en llibertat posteriorment després de negar-se a declarar davant dels policies i en presència del seu advocat. Ara, haurà de citar-lo el jutge instructor per a interrogar-ho en el jutjat juntament amb els altres detinguts que comencen a desfilar aquesta setmana. El primer serà Vicente Estruch, àlies Alfarrassí, un dels principals implicats i líders dels Ultras Yomus del València CF.

L’arrestat amb antecedents per homicidi dolós (06/05/2012) i maltractaments (23/11/2015) apareix en nombroses imatges de les agressions. En la que se l’identifica més bé és en la que ataca el fotoperiodista amb un objecte contundent. Rico Manzanares va acudir a la contramanifestació il·legal amb un passamuntanyes paramilitar i una gorra, fet que evidencia la seua intenció de cometre actes il·lícits. Aquest detingut és veí de València, té 23 anys i va assegurar als agents que està estudiant.

Gustavo Castillo va declarar a la policia després de ser detingut que no forma part dels Yomus i que, a pesar que sí que sabia que hi havia una manifestació per la llengua, desconeixia l’existència d’una contramanifestació. L’arrestat, de nacionalitat argentina, va declarar que hi havia acudit “amb dos amics de la falla a l’entrada de Moros i Cristians” que se celebrava la mateixa vesprada. El jove, que apareix en les imatges agredint un participant de la marxa autoritzada, va afirmar que va rebre una agressió i que per això es va defensar. Quasi que passava per allí.

En aquest atestat la policia assegura que durant “els moments de més tensió” alguns dels contramanifestants d’extrema dreta van mostrar “una esvàstica, la calavera Tontenkoff, la inscripció AHTR (acrònim de Hitler tenia raó), la paraula hate amb el rostre del Führer i la paraula skinhead”. També fa referència als tatuatges nazis que porten alguns dels detinguts.

Etiquetas
stats