Mazón gasta 17.700 euros en menjars en locals de la seua 'guia gourmet' l'any de la postdana
LLEGIR EN CASTELLÀ
La querència del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la bona cuina va quedar palesa quan elDiario.es va destapar que va gastar 853 euros de diners públics en un àpat al restaurant l'Escaleta de Cocentaina (Alacant), un establiment reconegut amb dues estrelles Michelin i tres sols Repsol.
A l'àgap, que es va produir l'ú de novembre del 2023, va acudir el cap del Consell i altres tres persones que van prendre quatre dels menús especials de degustació de l'establiment que regenta el reconegut xef Kiko Moya. Allò curiós és que el deinarr es va abonar dues vegades: en efectiu mesos després de l'àgap per part de “la secretària del cap del Consell” i, el 12 de juny, per transferència de la Generalitat, un fet que fonts de l'equip de Mazón van atribuir a un “un error”, per la qual cosa els diners pagats de més van ser reintegrats a les arques públiques pel restaurant.
Com va informar aquest diari, la pàgina web de transparència de la Generalitat detalla les factures registrades de caixa fixa dels restaurants i 'càtering' als quals acudeix el cap del Consell. En els seus sis mesos com a president en 2023 i en tot 2024 va gastar 36.077 euros de l'apartat de despeses diverses de “reunions, conferències i celebracions”, és a dir, a raó de 2.000 euros al mes.
El ritme de despesa s'ha mantingut al llarg del present exercici 2025, el de la postdana, a tenor de les últimes dades publicades que van de gener a octubre. En aquests 10 mesos des de la direcció general de la secretària del gabinet del president s'han presentat factures per valor de 17.700 euros, és a dir, 1.700 euros al mes, si bé és cert que no totes tenen a veure amb àpats. Per exemple, una de 1.200 euros a nom de Vicenta Iborra amb data 12 de febrer estaria relacionada amb la compra de flors. Una altra de 871 euros està a nom de Viajes Transvía.
La resta sí que estarien relacionades amb àpats en restaurants o amb la contractació d'empresa de 'càtering'. Segons les dades publicades, el top tres d'establiments en què més ha gastat en aquests 10 mesos són Barranco Food (7.047 euros), la Taberna de Marisa (3.525 euros) i Taberna Gourmet (1.849). Els segueix Marinallana amb 1.192 euros. La factura presentada més alta en aquests 10 mesos correspon a la Taberna de Marisa amb 460 euros presentada el 4 de setembre (no significa que l'àgap fos aquest dia).
La Taberna de Marisa també va ser entre 2023 i 2024 un dels establiments en què més diners es va gastar Mazón, un restaurant de tapes especialitzat en carns i situat a tir de pedra del Palau de la Generalitat. En aquest restaurant va dinar amb Alberto Núñez Feijóo i amb María José Català a finals de juny de 2023, després d'un acte electoral a València de cara a les autonòmiques en què va participar el lider popular.
0