Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Anticorrupció demana 11 anys de presó per a Cotino per falsejar contractacions en la visita del Papa

Juan Cotino.

Moisés Pérez

A pesar de les al·legacions de l’expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, perquè no se’l jutge pel falsejament de les contractacions en la visita del papa Benet XVI el 2006 a València, la investigació continua el curs. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest divendres 11 anys de presó per haver impulsat “activament” la contractació per a la trama Gürtel de les pantalles i de la megafonia de l’esdeveniment que va significar la pilota més gran de la xarxa a la Comunitat Valenciana.

En l’escrit, Anticorrupció sol·licita l’obertura de judici oral per a Cotino i 23 persones més en relació a aquests fets. Entre els citats hi ha l’exdirector de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García, i els principals ‘capitostos’ de la trama: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i José Ramón Blanco Balín. La Fiscalia acusa l’expresident de les Corts Valencianes de quatre delictes de malversació de cabals públics, frau en l’Administració pública, suborn passiu i prevaricació continuada. El fiscal, a més, sol·licita que se l’inhabilite durant 10 anys per a exercir càrrecs públics.

Així, i segons Anticorrupció, Cotino en connivència amb l’exdirector de Canal 9 i els principals ‘capitostos’ de la trama Gürtel, va actuar perquè la contractació de la xarxa es fera a través de RTVV a fi de dur a terme el “pagament amb càrrec a fons públics”. “Malgrat que Cotino no detenia cap càrrec en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família ni formava part de les seues competències com a conseller, impulsava activament i gestionava de facto la contractació” de les pantalles i de la megafonia utilitzades en la visita del papa Benet XVI“, assenyala l’escrit del fiscal. L’adjudicació de les pantalles la va fer aquesta fundació, creada expressament per a aquest esdeveniment, i RTVV.

El jutge de l’Audiència Nacional en la interlocutòria en què proposava jutjar l’exdirigent valencià del PP, atorgava a Cotino un paper “nuclear” i el qualificava de “factòtum” de l’entramat que pretesament va falsejar el contracte en benefici de les empreses de la trama Gürtel. El magistrat assegurava que Cotino manejava “des de darrere”, en sintonia amb el director de RTVV llavors.

Segons la policia nacional, el també exconseller va rebre una jaqueta per haver mitjançat en l’adjudicació. Segons el magistrat, els capitostos de la trama es van aprofitar de la visita del papa Benet XVI per a pescar de manera il·lícita contractes públics per a enriquir-se. I per a fer-ho, van utilitzar com a pantalla l’empresa constructora Teconsa. Amb un cost “desorbitat i notòriament superior al servei prestat” de més de 7 milions d’euros, que va assumir RTVV, el grup de Correa va sostraure, segons el jutge, 3,3 milions d’euros. El repartiment de la mossegada més gran de la trama Gürtel a València va ser així: 500.000 euros per al trio format per Correa, Pérez i Crespo; 249.000 euros per a Blanco; i mig milió d’euros per a García.

El PSPV-PSOE va reclamar, com a part personada en el cas, una pena de 16 anys de presó per a l’expresident de les Corts Valencianes. Els socialistes argumentaven la seua petició pel fet de considerar que Cotino era “el responsable en el Govern valencià” de la visita del papa Benet XVI el 2006 a València. Sol·licitaven, a més, huit anys d’inhabilitació per a l’exconseller i antic home fort del sector cristià del PP valencià.

Etiquetas
stats