El reglament del Consell de l’Audiovisual: inspeccions, arbitratge en el sector i sancions
a Presidència de la Generalitat Valenciana ha publicat en el Diari Oficial el decret que aprova el reglament orgànic i de funcionament del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana. L’organisme, amb seu a Castelló, és l’autoritat audiovisual independent “encarregada de vetlar pel respecte dels drets, les llibertats i els valors constitucionals i estatutaris en l’àmbit dels mitjans audiovisuals de la Comunitat Valenciana i pel compliment de la normativa vigent” en la matèria. El seu àmbit d’actuació abasta tant els mitjans públics –la cadena autonòmica À Punt– com privats, segons la llei de creació. Té l’objectiu d’impulsar els “valors de tolerància, igualtat, solidaritat i respecte a la dignitat humana”, segons el decret.
El reglament al·ludeix a la prevalença del “principi de salvaguarda dels drets de la infància, de la joventut, de les persones majors i de les persones amb discapacitat, immigrants i altres col·lectius que requerisquen més protecció”.
En matèria de queixes, peticions i suggeriments, qualsevol persona física o jurídica pot dirigir-se a l’Oficina de Defensa de l’Audiència del Consell de l’Audiovisual. L’apartat amb més pes és el de les actuacions de vigilància i control. A més de la realització d’estudis i anàlisis sobre els continguts emesos, pot adoptar “instruccions i decisions” sobre les alertes detectades i les queixes formulades per la ciutadania.
El reglament també encarrega al Consell de l’Audiovisual “dur a terme tasques d’inspecció i incoar i resoldre els procediments sancionadors corresponents per les infraccions de la legislació audiovisual i de la publicitat” i “advertir davant l’observança de males pràctiques”. A més, el decret també preveu requeriments de cessament o rectificació de les emissions “de les pràctiques o els continguts que contravinguen la normativa en matèria de continguts i publicitat”.
Una altra de les potes del reglament són els procediments de mediació i arbitratge en el sector audiovisual. Així doncs, el Consell de l’Audiovisual exercirà l’arbitratge “en les controvèrsies que puguen sorgir entre les persones prestadores de serveis audiovisuals” i en les que es produïsquen amb productores audiovisuals, proveïdores de continguts, titulars de canals i “la societat en general”.
El ple del Consell de l’Audiovisual també pot concedir premis honorífics i distincions a treballs i projectes i a entitats públiques i privades i persones amb “trajectòries excel·lents” en el sector.
0